FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nesigurno trgovanje i manji obujam

Autor: neba
NEW YORK, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a premda uragan Irene nije nanio toliko štete koliko su se ulagači plašili, njegov utjecaj na javni prijevoz u New Yorku mogao bi izazvati manji obujam trgovanja.

New York Stock Exchange i Nasdaq priopćili su da će u ponedjeljak trgovanje početi kao i obično, no zbog poremećaja u javnom prijevozu New Yorka, ne očekuje se da će svi trgovci doći na posao.

„Ne bismo željeli nikoga dovesti u opasnost, a kako je krajem kolovoza na tržištu obično mirno, zaposlenici će sami odlučiti hoće li doći na posao ili ne“, kaže Randy Billhardt, direktor trgovanja u tvrtki MLV & Co.

Osim smanjenog obujma trgovanja, posljedice Irene ne bi trebale znatnije utjecati na šire tržište. Dio analitičara očekuje da će ovoga tjedna pod pritiskom biti dionice u osiguravajućem i prometnom sektoru, kao što su bile u petak, no čini se da su, prema prvim procjenama, štete od Irene manje nego što su se ulagači plašili.

Zbog manjeg obujma trgovanja, cijene bi dionica mogle znatnije oscilirati, posebice jer je i dalje prisutna zabrinutost ulagača u vezi dužničke krize u eurozoni, ali i slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Zabrinutost zbog izloženosti pojedinih europskih banaka u obveznicama prezaduženih članica eurozone izazvala je prošloga tjedna, već petoga zaredom, pad cijena dionica u europskom bankarskom sektoru. Zbog toga su neke europske banke izgubile već više od četvrtine svoje tržišne vrijednosti.

Zabrinjavaju i podaci koji zasad ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, a ako se taj trend nastavi, zaprijetit će mu i nova recesija.

Zbog toga se nestrpljivo očekuju novi makroekonomski podaci, a ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o osobnim prihodima i potrošnji kućanstava, cijenama kuća i industrijskim narudžbama.

Institut za menadžment nabavom objavit će u četvrtak indeks industrijske aktivnosti, a analitičari procjenjuju da je u kolovozu aktivnost pala po prvi puta od završetka recesije.

S najvećom pažnjom čekaju se, pak, podaci o zaposlenosti koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u otvoreno oko 80.000 novih radnih mjesta, dok je u srpnju broj zaposlenih porastao za 117.000. Procjenjuju, također, da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

Kolovoz se dosad pokazao kao najgori mjesec na Wall Streetu od veljače 2009. godine. Premda su prošloga tjedna, nakon četiri tjedna poniranja, burzovni indeksi skočili više od 4 posto, i dalje su u velikom minusu u odnosu na početak mjeseca.

Od početka kolovoza Dow Jones indeks na gubitku je 7,1 posto, S&P 500 gotovo 9, a Nasdaq indeks oko 10 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙