FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga nad osumnjičenima za pokušaj ubojstva Ede Kosa

Autor: sfab
PULA, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Istražni sudac Županijskoga suda u Puli donio je rješenje o provođenju istrage protiv Sefedina Bilalija (72) iz Poreča i Mire Đurića Bombaša (41) iz Đakova zbog osnovane sumnje da su počinili kazna djela poticanja na pokušaj teškog ubojstva i kaznena djela pokušaja teškog ubojstva porečkoga dogradonačelnika i jednog od čelnika IDS-a Ede Kosa.

"Obojici osumnjičenika istražni je sudac odredio i jednomjesečni pritvor, i to prvoosumnjičenome Bilaliju zbog mogućnosti bijega jer je hrvatski i makedonski državljanin te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Drugoosumnjičenome pritvor je određen zbog mogućnosti ponavljanja djela", izjavila je za Hinu glasnogovornica Županijskoga suda u Puli Edvina Draguzet.

Osim njih dvojice, za pokušaj ubojstva Kosa tereti se i Nikica Ćurić (45) iz Osijeka, koji je prijavljen redovitim putem. Bilalija, poznatoga porečkog ugostitelja, tereti se da je u listopadu 2006. u Poreču potaknuo Đurića na ubojstvo Kosa, za što mu je dao i novčanu naknadu. Đurić je 19. listopada 2006. pod Kosov automobil postavio eksplozivnu napravu koju je iz daljine aktivirao mobitelom. Kos u eksploziji nije ranjen jer nije bio blizu automobila.

Četiri godine poslije Bilali je u Poreču, stoji u zahtjevu za pokretanje istrage, ponovno potaknuo Đurića na ubojstvo Kosa. Đurić je ponudu prihvatio, a u listopadu 2010. angažirao je Ćurića da to učini. Ćurić je 17. listopada 2010. vatrenim oružjem pokušao ubiti Edu Kosa u dvorištu njegove obiteljske kuće u Kukcima, nedaleko od Poreča. Kos je tada napadača udario torbom s laptopom, pa se Ćurić dao u bijeg. Podsjetimo da je Bilali, poznati porečki ugostitelj, uhićen u subotu u Poreču u koordiniranoj akciji PNUSKOK-a i pulskoga Županijskog državnog odvjetništva.

Miro Đurić Bombaš u pritvoru je istražnog centra Županijskoga suda u Puli od sredine svibnja, kada je uhićen zbog pokušaja iznude porečkoga dogradonačelnika Ede Kosa. Kao mogući motiv naručivanja ubojstva Ede Kosa mediji su navodili višegodišnje sporove grada Poreča i ugostitelja Bilalija zbog atraktivnih poslovnih prostora na porečkoj rivi.

(Hina) xppul ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙