FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustanici tvrde da imaju Gadafija u okruženju

Autor: bcav
ZAGREB/TRIPOLI, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Skupina ustanika koja u okruženju drži četvrt stambenih zgrada oko negdašnjeg predsjedničkog kompleksa Moamera Gadafija u Tripoliju vjeruje da se bivši libijski vođa sa sinovima krije upravo u jednoj od zgrada.

Ustanici razmjenjuju vatru s Gadafijevim lojalistima utvrđenim u zgradama oko Bab al-Azizije. Nisu pojasnili zašto vjeruju da se upravo tamo krije Gadafi sa sinovima.

"Oni su zajedno, stjerani u kut", rekao je jedan borac. "Danas smo s njima gotovi. Danas ćemo staviti točku na i", dodao je.

Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil pozvao je stanovnike dijelova zemlje koji su još uvijek pod kontrolom progadafijevih snaga da se "priključe revoluciji" i dodao da traju razgovori s tim skupinama kako bi se izbjegle daljnje žrtve.

"Ljude u područjima koja još nisu oslobođena pozivam da se priključe revoluciji", rekao je Džalil. "Libija je dovoljno velika za sve i prema svim Libijcima ćemo postupati jednako", istaknuo je vođa političkog tijela ustanika.

Novinari Reutersa s terena javljaju da ustanici pokušavaju istjerati posljednje Gadafijeve pristaše iz gradova Sabhe, u naftom bogatom području 600 kilometara južno od Tripolija te iz Gadafijeva rodnog grada Sirta, 450 kilometara istočno od glavnog grada.

Čak i ako gradovi padnu u ruke pobunjenika, golema pustinjska prostranstva unutrašnjosti Libije ostat će izvan njihova nadzora, područja u kojima žive plemena tradicionalno sklona Gadafiju ili povijesni neprijatelji središnje vlade u Tripoliju.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙