FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: bitka za Sabhu, u Tripoliju slavlje

Autor: djan
TRIPOLI, 24. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, dok u glavnom gradu Tripoliju i dalje traje slavlje nakon zauzimanje Bab al-Azizije, glavnog uporišta Moamera Gadafija u gradu.

Pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih glasnogovornika Nacionalnog prijelaznog vijeća, izjavio je u utorak navečer da je u tijeku žestoka bitka za Sabhu s Gadafijevim lojalistima. "Sabha je čak možda i njegovo zadnje uporište", rekao je.

Sabha se nalazi 400 kilometara južno od Tripolija. Bani je rekao da u tom gradu lojalističke snage čine strani plaćenici iz susjednih zemalja kojima je Gadafi obećao libijskog državljanstvo.

Govoreći o Sirtu, Gadafijevu rodnu gradu koji još nije u rukama ustanika, Bani je rekao da se trenutačno vode pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u grad i izbjegavanju krvoprolića.

Televizija Al-Arabija javila je da se u utorak navečer borbe vode i oko Zuare, lučkog grada pedesetak kilometara udaljenog od granice s Tunisom.

Svjetske televizije tijekom večeri nastavile su prikazivati snimke iz osvojenog Gadafijeva utvrđenog uporišta u Tripoliju. Slavlje ustanika prati i pljačka rezidencije i uništavanje simbola Gadafijeve moći. Tako je jedan od njih slomio Gadafijevu pozlaćenu statuu i šutirao joj glavu. Drugi su trgali njegove fotografije i postere. Jedan je ponosno pozirao s vojnom kapom koju je, kako kaže, uzeo iz Gadafijeve spavaće sobe.

Mnogi obični Libijci, ili oni barem donekle naoružani i hrabri da riskiraju u kaosu Bab al-Azizije, viđeni su kako se poslužuju blagodatima Gadafijeve rezidencije, od skupih kubanskih cigara, preko usisavača do LCD televizora i glazbenih linija.

Zapovjednik snaga koje su osvojile Bab al-Aziziju izjavio je da od Gadafija i njegovih sinova nema ni traga. "Pobjegli su kao štakori", rekao je Abdel Hakim Belhadž.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil bio je oprezan. "Prerano je reći je li bitka za Tripoli završena. To se neće dogoditi dok Gadafi i njegovi sinovi ne budu uhićeni", rekao je.

U ustaničkim redovima smatraju kako bi se Gadafi mogao skrivati na mnogim mjestima u Tripoliju ili u kućama u blizini grada. Iz nekih dijelova grada u utorak navečer još odjekuje paljba, ali to nije omelo nekoliko stotina ljudi u slavlju na Zelenom trgu, iako je velika većina od dva milijuna stanovnika ipak mudro ostala iza vrata svojih domova.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙