FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TRIPOLI

Libijski borci u četvrtak na ulicama Tripolija slamaju džepove otpora pristaša Moamera Gadafija u posljednjoj fazi bitke za glavni grad Libije, javljaju agencije. Ustanici su uvjereni da će akcije čišćenja uskoro završiti i da će slomiti i posljednji otpor boraca i dalje odanih Gadafiju, čovjeku koji je čvrstom rukom vladao Libijom četiri desetljeća. "Kraj će doći tek kada ga se uhvati, živog ili mrtvog", izjavio je Mustafa Abdel Džalil, vođa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) koji je ponudio amnestiju za bilo koga iz Gadafijevog okruženja koji ga ubije i koji je ponudio nagradu u iznosu od 1,7 milijuna dolara za Gadafijevo uhićenje. Prema riječima pobunjenika, Gadafijevi pristaše više nemaju nikakvih izgleda, iako su i dalje opasni. "U istočnom Tripoliju je još uvijek puno snajperista. Sredit ćemo ih, ali će potrajati", kazao je jedan oporbeni borac. Kako se doznaje iz izvora NTC-a, borbe se vode i duboko u pustinji, a oko Gadafijeva rodnog grada Sirta, na obali između Tripolija i Bengazija, stanje je neizvjesno.

PRIŠTINA

Svi prištinski dnevnici na albanskome objavljuju u četvrtak opširna izvješća o jučerašnjem posjetu predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Kosovu. Vodeći prištinski dnevnik na albanskome Koha Ditore, u tekstu pod naslovom: "Kosor donosi u Prištini poruke Merkel", navodi da je hrvatska premijerka boravila u Prištini kako bi dala potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i pomogla najmlađoj državi u Europi u težnjama ka Europskoj uniji. List prenosi riječi hrvatske premijerke da "Kosovari mogu naći u Hrvatskoj najboljeg prijatelja u jugoistočnoj Europi" te ističe da je Kosor posjetila Kosovo neposredno nakon posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i Srbiji. Navodeći kako Kosor podupire uvjete koje je vezano uz Kosovo Merkel postavila Srbiji kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, dnevnik ističe kako je po riječima Kosor "dijalog najbolji put za rješenje problema". U komentaru posjeta hrvatske premijerke Kosovu dnevnik "Kosova Sot" navodi da jasno stajalište kojim je Jadranka Kosor poduprla teritorijalnu cjelovitost Kosova jača poziciju Kosova uoči nastavka dijaloga sa Srbijom. Ovaj dnevnik navodi da, pored potpore snažnih europskih država poput Njemačke, kakva je zadnjih dana stigla kroz snažne poruke kancelarke Angele Merkel, službena Priština treba i potporu zemalja regije.

BEOGRAD

Posjet predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Kosovu tema je kojoj u srbijanskoj javnosti nije ukazana velika pozornost, čemu u prilog govore štura izvješća u tisku od četvrtka, kao i izostanak službenih političkih reakcija na boravak hrvatske premijerke u Prištini. Nekoliko beogradskih dnevnih listova i elektroničkih medija koji izvještavaju o boravku Kosor i hrvatskog izaslanstva na Kosovu pretežito prenose informacije o razgovorima hrvatskog izaslanstva s kosovskim domaćinima, a u medijima je primjetan izostanak reakcija srbijanskih političkih dužnosnika. Dnevnik ''Danas'' piše kako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu tijekom posjeta Prištini izjavila da Zagreb ''u potpunosti podupire njemačko stajalište da Srbija treba ugasiti svoje paralelne strukture na Kosovu i da ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji bez rješavanja nekih problema u vezi s Kosovom''. Kosor je, navodi list, nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem i potpisivanja više bilateralnih sporazuma vezano uz europske integracije i cestovni promet, rekla da su stajališta koja je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak priopćila u Beogradu usuglašena dan ranije tijekom njenog boravka u Zagrebu.

BERLIN

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, pokretačka snaga europske integracije 90-ih, u četvrtak je javno napao vanjsku politiku Angele Merkel, ustvrdivši da joj nedostaje smjer i da bi mogla potkopati njemački utjecaj. Kohlove kritike na račun njegove bivše štićenice posljednji su u nizu znak nezadovoljstva među konzervativcima politikom Angele Merkel, a posebice su ogorčeni zbog načina na koji je rješavala dužničku krizu eurozone. "Njemačka već nekoliko godina nije predvidljiv čimbenik", kazao je Kohl u razgovoru za Internationale Politik. "Goleme promjene u svijetu ne mogu biti izgovor za nedostatak stajališta ili ideje o tome gdje pripadate i kamo idete", dodao je. Također je ustvrdio da Njemačka gubi utjecaj kod SAD-a, objasnivši da nije mogao ni sanjati da će američki predsjednik posjetiti Europu i ne zaustaviti se u Njemačkoj. Merkel je odgovorila na te kritike podsjećajući prvo na Kohlovu veliku ulogu u ponovnom ujedinjenju Njemačke i integraciji Europe, ali je potom dodala da "svako vrijeme ima svoje posebne zahtjeve".

WASHINGTON

Teksaški guverner Rick Perry nalazi se u vodstvu među kandidatima za predsjedničku nominaciju republikanaca, prema ispitivanju raspoloženja američkih birača koje je objavio institut Gallup. Prema istraživanju Gallupa objavljenom u srijedu, Perry vodi među registriranim republikanskim biračima i republikancima naklonjenim nezavisnim biračima s 29 posto potpore, a slijede bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney sa 17 posto, kongresnik Ron Paul iz Teksasa s 13 posto i kongresnica Michele Bachmann iz Minnesote s 10 posto glasova. Ostali republikanski kandidati dobili su manje od pet posto glasova. U srpanjskoj anketi Gallupa, provedenoj prije nego što se Perry službeno uključio u utrku, Romney je vodio s 23 posto glasova, a slijedio ga je Perry s 18 posto.

MADRID

Španjolska Trgovinska komora objavila je da je Španjolska prošlog tjedna tijekom Svjetskog dana mladih zaradila oko 160 milijuna eura dok su troškovi koje je uglavnom snosila Crkva iznosili četrdesetak milijuna, prenosi u četvrtak Informativna katolička agencija (IKA). Uoči Svjetskog dan mladih i posjeta pape Benedikta XVI. prošlog tjedna u španjolskoj javnosti zaredale su se kritike zbog velikih troškova u vrijeme gospodarske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje. Predsjednik Trgovačke komore u Madridu Arturo Fernandez procijenio je međutim da je na svečanostima Svjetskog dana mladih španjolsko gospodarstvo zaradilo oko 160 milijuna eura. Mladi katolički hodočasnici taj su iznos potrošili na prijevoz, hranu, smještaj, zabavu i suvenire. Hoteli su bili popunjeni za 70 posto kapaciteta, dok je oko polovice kolovoza obično popunjeno tek 40 posto hotelskih kapaciteta španjolskoga glavnog grada. I madridski trgovci su zadovoljni zaradom i slikom koju je Madrid dobio u svjetskoj javnosti, prenosi IKA.

MOSKVA

Rusija je u četvrtak objavila prekid lansiranja raketa Sojuz nakon nesreće teretnog svemirskog broda Progres koji se srušio na Zemlju u srijedu nakon što nije uspio ući u pravu orbitu. "Odlučeno je da se prekine s lansiranjem raketa Sojuz dok se ne utvrde uzroci nesreće", izjavio je u četvrtak ruski svemirski dužnosnik. Ruski teretni brod Progres M12-M s nekoliko tona materijala i hrane lansiran je u srijedu raketom Sojuz iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a trebao se spojiti u petak s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS). No, nakon kvara na sustavu motora, Progres nije dospio u dobru orbitu i srušio se 325 sekundi nakon uzlijetanja, prenose mediji. Brod je izgorio u atmosferi, a njegovi su ostaci pali na području Sibira. Progres je nosio gotovo tri tone zaliha, među kojima kisik, hranu i gorivo, za stanicu koja je u orbiti 350 km iznad Zemlje. Ruski centar za kontrolu svemirskih letova (CUP) priopćio je da ne treba evakuirati posadu s ISS-a nakon neuspjelog lansiranja, budući da su zalihe na ISS-u dostatne do dolaska idućeg broda.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙