FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: Pomoći ćemo uspostavi dijaloga Prištine i Beograda

Autor: jker
PRIŠTINA, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je nakon razgovora s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Prištini kazala kako Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine.

"Podupiremo sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i Hrvatska kao lider u regiji je spremna pomoći da se uspostavi dijalog Beograda i Prištine", rekla je hrvatska premijerka koja boravi u jednodnevnom služenom posjetu Kosovu. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazale je Kosor istaknuvši da su dvije zemlje učvrstile prijateljstvo i u "borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija".

"Pokazali smo odlučnost u tome. Zato pozdravljamo sva vaša nastojanja za izgradnju stabilnog sustava i uspostavu mira", rekla je Kosor i poručila kosovskom vodstvu da će Hrvatska snažno poduprijeti europski put Kosova. "Nismo se nametali, ali kao lideri možemo pomoći u izgradnji mostova suradnje".

Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je lidersku ulogu Hrvatske u regiji. "Mi smo neovisna država i kontrolirati ćemo cijeli teritorij. Ilegalne strukture bit će raspršene i suočit će se s pravdom. Tu neće biti tolerancije. U stanju smo spremnosti", istaknuo je Thaci.

Kosor i Thaci konstatirali su da su bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske izuzetno dobri. Kosovski premijer kazao je da je Hrvatska prijateljska zemlja i saveznica Kosova. Thaci je pozvao hrvatske investitore da ulažu na Kosovu i da su vrata svima otvorena. "Iskustva Hrvatske na putu prema EU za nas će biti dragocjena", kazao je kosovski premijer.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je u Pristine doputovalo više od sedamdeset gospodarstvenika koji predstavljaju 45 hrvatskih poduzeća. Oni sudjeluju na gospodarskom forumu u Prištini, a očekivanja su da će sklopiti brojne poslove. "Nismo propustili vlak za investiranje na Kosovu, već smo danas postavili vagone i lokomotivu, koja će vuči novi vlak", kazala je premijerka.

(Hina) xur ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙