FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o posjetu kancelarke Merkel Zagrebu

Autor: vrad
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Svjetske novinske agencije sa zanimanjem prate posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu i regiji.

Francuska agencija France Presse ističe da je Merkel u ponedjeljak u Zagrebu, gdje se sastala s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem, odlučno potvrdila europsku budućnost zemalja zapadnog Balkana i otvoreno pozvala Beograd, kamo dolazi u utorak, da poboljša odnose s Kosovom.

"Primjer Hrvatske pokazuje da svaka zemlja u ovoj regiji može uspjeti i postati članica EU-a. Mi to želimo, ali se za to moraju ispuniti uvjeti", rekla je Merkel novinarima, prenosi AFP.

"Želimo da i druge zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu", opetovala je Merkel.

"Reći ću Beogradu: pogledajte Hrvatsku. Oni su uspjeli i mi želimo da mir zavlada i kod vas, da idete naprijed, da se gospodarski razvijate i da sudjelujete na našem zajedničkom europskom tržištu (...). Ali morate učiniti nešto da biste to postigli".

Hrvatska je ostvarila dobar rezultat u borbi s korupcijom i reforme treba nastaviti, prenosi slovenska agencija STA.

STA navodi kako je njemačka kancelarka istaknula da su za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke potrebni jasni pravni okviri, pravna sigurnost, javni natječaji i transparentnost u Hrvatskoj te da je Njemačka "zainteresirana za dobre odnose i gospodarsku suradnju s Hrvatskom".

"Jedan od preduvjeta za članstvo u EU-u, konkretno Srbije, je Kosovo. Odnosi među tim državama i uvjeti života moraju se normalizirati", poručila je kancelarka, a prenio je Tanjug.

"Ne možemo u Europi imati državu gdje, kada jedan dođe za stol, drugi se diže i odlazi. To je nemoguće", dodala je.

Njemačka je "duboko uvjerena da zapadni Balkan dugoročno gledano može održati miroljubiv život samo uz europsku perspektivu", kazala je.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙