FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (2): Nova runda otpuštanja u bankama na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 24. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Posljednjih su dana zaredali otkazi u velikim investicijskim bankama na Wall Streetu, zbog slabosti tržišta, novih regulatornih pravila i nastojanja banaka da srežu troškove poslovanja, što počinje podsjećati na financijsku krizu iz 2008. godine, kada je bez posla ostalo nekoliko desetaka tisuća dobro plaćenih financijskih stručnjaka.

Švicarski div UBS najavio je jučer otpuštanje 3.500 zaposlenika kako bi godišnje uštedio oko 2,5 milijardi dolara. Prošloga je tjedna i Bank of America izvijestila o otpuštanju 3.500 radnika.

Britanski HSBC već je smanjio broj zaposlenih za 5.000, a do kraja iduće godine otkaze će dobiti još oko 25.000 djelatnika te banke diljem svijeta.

Credit Suisse počeo je polovinom srpnja provoditi plan smanjivanja broja zaposlenih za 2.000, a najave otpuštanja objavile su posljednjih tjedana i Barclays, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon…

Od početka godine samo je u američkom financijskom sektoru otpušteno više od 18.000 zaposlenika, što je za 6 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci agencije Challenger, Gray & Christmas.

Ponajviše otkaza dijeli se u odjelima investicijskog bankarstva, s obzirom da je to područje snažno uzdrmano dužničkom krizom u eurozoni i SAD-u, dok nova regulatorna pravila tjeraju banke na povećavanje kapitala kako bi se zaštitile od mogućih budućih financijskih kriza, kao što je bila ona iz 2008. godine.

Kako se čini da će investicijsko bankarstvo i ove godine biti slabo, banke su prisiljene na smanjenje broja zaposlenih, nakon što su tijekom 2009. i 2010. godine pojačano zapošljavale, zahvaljujući snažnom oporavku prihoda od trgovanja nakon financijske krize.

Situacija još ne sliči onoj iz 2008. godine, kada su na vrhuncu financijske krize banke otpuštale desetke tisuća zaposlenika, kažu analitičari, no očit je sve veći gubitak dobro plaćenih radnih mjesta.

Otpuštanja su posljedica i novih zakona, koji su postrožili pravila za isplatu bonusa. Donedavno su banke isplaćivale skromnije plaće, no zato su na kraju godine dijelile velike bonuse ili dioničke pakete. Nova pravila potaknula su, pak, povećanje osnovnih plaća vodećih menadžera, a smanjenje bonusa. Očekuje se da će bonusi vodećim menadžerima banaka u ovoj godini biti u prosjeku niži za 30 posto.

S druge strane, povećanje osnovnih plaća povećalo je fiksne troškove bankama, pa kako sada treba smanjivati troškove, moguća su samo otpuštanja. No, to bi, kažu stručnjaci, moglo izazvati pad kvalitete usluga banaka i narušiti njihove odnose s klijentima.

„Banke su prestale rezati salo, sada su već zarezale u mišiće i kosti“, kaže Tim White, partner u agenciji za zapošljavanje Kaye/Bassman International.

Radni dani postaju duži za one koji ostaju, praznih burzovnih mjesta sve je više, kao i novih, mladih lica u uredima u kojima su donedavno sjedili visoko pozicionirani menadžeri. Dobro plaćeni menadžeri najviše su na udaru otpuštanja, s obzirom da banke puno košta da ih zadrže te da je sve više mladih stručnjaka koji su ih spremni zamijeniti za nižu plaću.

Teško je procijeniti, kažu analitičari, dokle će se nastaviti takva situacija u bankama, s obzirom na nestabilnost svjetskih financijskih tržišta. Ističu, međutim, i to da banke najbrže otvaraju nova radna mjesta - čim se situacija na tržištima malo poboljša.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙