FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

STARA GRADIŠKA - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je danas, vezano uz jučerašnji sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Zagrebu, kako je središnje mjesto razgovora bilo jačanje gospodarske suradnje, da se razgovaralo o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu te kako je izražena obostrana želja da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći. "Ne mogu konkretno govoriti ni o jednom projektu, jer smo prije svega govorili načelno, ali isto tako govorili smo o projektima koji su sada u različitoj fazi", rekla je premijerka Kosor novinarima prilikom današnjeg posjeta Staroj Gradiški, gdje je ispred bivšeg Kazneno-popravnog doma obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza. Kosor je također istaknula kako je s njemačkom kancelarkom razgovarala "o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu. Isticali smo nekoliko odličnih primjera ulaganja njemačkih gospodarstvenika u Hrvatsku. Vjetroelektrana kod Šibenika koja se proširuje, vrijedna više od 70 milijuna eura. Isto tako moguća dodatna ulaganja u infrastrukturu; razgovarali smo o mogućnosti ulaganja u luku Rijeka, izgradnji nizinske pruge, do nekih konkretnih primjera ulaganja sa Simensom". "Želimo da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći; takvu želju izrazila je i gospođa Merkel. Iznimno sam zadovoljna jer je središnje mjesto razgovora bilo jačanje gospodarske suradnje", istakla je premijerka Kosor. Predsjednica Vlade rekla je kako su razgovori tekli u svjetlu činjenice da je Hrvatska buduća 28. članicu Europske unije.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u srpnju s lipanjskih 16,9 na 16,8 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Tako je i u srpnju, peti mjesec zaredom, nastavljen pad stope nezaposlenosti, koja je sada na najnižoj razini od kolovoza prošle godine, kada je iznosila 16,4 posto. No, na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti porasla, s obzirom da je u srpnju prošle godine iznosila 16,4 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prema ukupnom aktivnom stanovništvu. Prema nedavno objavljenim podacima HZZ-a, u srpnju je bilo registrirano 287.595 nezaposlenih, što je za 0,03 posto, ili 84 osobe, više nego u lipnju. U odnosu, pak, na isti mjesec prošle godine, u srpnju je broj nezaposlenih bio veći za oko 4.800 osoba, ili 1,7 posto.

SPLIT - Brodosplitovo Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) potpisalo je s kompanijom Laplaine Management Ltd. sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima ugovor o gradnji luksuzne putničke jahte, duljine 60 metara, priopćio je danas Brodosplit. Riječ je brodu koji će moći na svoje tri palube, u dva velika, luksuzno opremljena salona i pratećim javnim prostorima, na kraćim relacijama primiti do 70 putnika. Novi ugovor, nakon triju kruzera građenih za tržište SAD-a u razdoblju od 2006-2008. godine, predstavlja daljnji iskorak Brodosplit – BSO-a na tržište putničkih brodova visoke klase. Isporuka je predviđena u rujnu 2012. godine, navodi se u priopćenju. Istodobno je danas u splitskom brodogradilištu položena kobilica za gradnju broda za prijevoz rasutih tereta (bulk carrier) ugovorenog za splitski Jadroplov, prioćeno je iz Brodosplita. Brod će biti duljine 190 metara, širine 32 metra i visine 17 metara s nosivošću 51.900 tona. Radi se o prvom brodu čija je gradnja u Brodosplitu ugovorena nakon što je Europska komisija u veljači ove godine odobrila restrukturiranje splitskog brodogradilišta i ukinula zabranu ugovaranja novih poslova.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) istaknula je danas da izmjenama Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima treba ispraviti nepravde prema ženama koje su se u vrijeme uvođenja obvezne mirovinske štednje uključile u II. stup, te im je zbog toga, kada su stekle pravo na mirovinu, mirovina niža za 500 do 1000 kuna. Radi se o ženama koje su na dan 1. siječnja 2002. (kada je uveden II. stup) imale između 40 i 50 godina života, te su odabrale štednju u II. stupu a nisu imale relevantne informacije o tome što to zapravo znači, kaže se u priopćenju HUS-a. Na njihove mirovine ne primjenjuje se dodatak koji ostvaruju umirovljenici koji su bili osigurani samo u I. stupu, pa su te žene, bez svoje krivnje, u bitno lošijoj poziciji nego da su ostvarile mirovinu samo iz I. mirovinskog stupa. HUS podupire prijedlog da svi osiguranici koji su odabrali II. stup u vrijeme njegova uvođenja mogu birati između mirovine ostvarene samo u I. stupu i mirovine ostvarene temeljem I. i II. stupa. HUS također podržava prijedlog o ukidanju ulaznih naknada koje osiguranici svakog mjeseca plaćaju za uplate sredstava obvezne mirovinske štednje, jer društva koja upravljaju mirovinskim fondovima nemaju troškove (npr. promidžbe i sl.) koje bi morali pokrivati iz tih naknada.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvjestila je kako je odlučila građanima ponuditi novi proizvod – stambeni kredit u kunama, bez vezanosti uz valutnu klauzulu. Tu odluku banka temelji na kontinuiranom poboljšanju poslovnih rezultata i financijskih pokazatelja, povoljnoj valutnoj i ročnoj strukturi izvora sredstava, kao i dobroj likvidnosnoj situaciji, navodi se u priopćenju. Uvjeti uz koje će banka odobravati stambene kredite u kunama razlikuju se od onih s valutnom klauzulom po kamatnoj stopi koja će biti za pola postotna boda viša, navode iz HPB-a. Za osiguranje stambenog kredita u kunama klijentima su na raspolaganju tri modela, a jedan od modela podržava i varijantu odobravanja kredita bez jamaca. Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa. Rok otplate kredita je do 30 godina s mogućnošću ugovaranja počeka od 12 mjeseci. Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih kredita u HPB-u ili drugim bankama, navode iz HPB-a. Podsjećaju da je ta banka banka do sada svojim klijentima nudila stambene kredite s valutnom klauzulom u eurima, dok krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima nisu nikada bili dio ponude HPB-a.

ZAGREB - U Zagrebu je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 280 odobrenja za građenje, što je za 30 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,14 milijardi kuna što je, što je u usporedbi sa prvih šest mjeseci prošle godine pad za 36,3 posto. U prvom je polugodištu ove godine u Zagrebu izdano 237 odobrenja za građenje zgrada, a za ostale građevine 43 odobrenja. Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim za zgrade iznosi 921,7 milijuna kuna, a za ostale građevine 219,2 milijuna kuna. Prema vrsti gradnje, najviše odobrenja za građenje u prvih je šest mjeseci izdano za novogradnju, njih 209, dok je za rekonstrukcije izdano 71 odobrenje. Odobrenjima za građenje izdanim u Zagrebu u prvih šest mjeseci predviđena je izgradnja 585 stanova, što je u odnosu na podatke za prvih šest mjeseci prošle godine pad za 41,1 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, a ne potiče ih ni znatan rast cijena dionica na europskim burzama. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,1 posto, na 1.986 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,1 posto, na 1.074 boda. Redovni promet dionicama iznosio je samo 3,2 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer, kada je u cijelom dan ostvareno samo 8,2 milijuna, što je jedan od najmanjih dnevnih prometa ove godine. Na Zagrebačkoj burzi i dalje vlada ljetna letargija. Na listu milijunaša do podneva se uvrstila samo povlaštena dionica Adris grupe. Uz promet od 1,1 milijun kuna, cijena joj je pala 1,4 posto, na 210 kuna. Većini ostalih dionica cijene su porasle. Dionica HT-a poskupila je 1,2 posto, ali uz promet od samo 640 tisuća kuna. Znatnije je, oko 3 posto, poskupila dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko 200 tisuća kuna. Uz sličan promet, cijena dionice Petrokemije porasla je 1,5 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema švicarskom franku za 0,44 posto, dok je prema euru oslabila za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,476122 kune, a švicarskog franka 6,555127 kuna. Na vrijednosti je danas prema kuni izgubio američki dolar za 0,42 posto, dok je britanska funta ojačala prema kuni za 0,03 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,161285 kuna, a funte 8,549025 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙