FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 15. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

MARIJA BISTRICA - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći pred oko 40.000 vjernika središnje misno slavlje u nacionalnom Marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, u propovijedi je pozvao vjernike da u Mariji pronađu uzor vjere, u nedavnu Papinu pohodu Hrvatskoj očitovanje katoličkih vrijednosti, ali i da se mole za Svetoga Oca Benedikta XVI. koji je, kako je istaknuo, posljednjih dana doživio bezobzirne napade i očitovanje mržnje od dijela hrvatske javnosti. Vjernike je pozvao da se s pouzdanjem u Boga ne boje nikakvih protivština već kao crkva žive jedinstvo i zajedništvo, te "osobito ovih dana mole za Svetoga Oca koji je od dijela hrvatske javnosti doživio bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje". Uputio im je i poziv na molitvu za zadovoljštinu za nanesene uvrede, prije svega, kako je rekao, Bogu, ali i Crkvi i Svetome Ocu. "Ne smijemo dopustiti da se u našu Crkvu, u našu domovinu i u naše živote uvuče privid", rekao je u propovijedi kardinal Bozanić, dodavši kako je taj brižno građeni privid velikim dijelom i raskinut tijekom nedavnog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj. Podsjetio je i da je Crkva ove godine posebno molila za obitelj, "nošena sviješću da smo kao Crkva obitelj", a podsjetio je i na poruku pape Benedikta XVI. s euharistijskog slavlja u Zagrebu: " 'Dobro obitelji je dobro i Crkve. Izgradnja svake pojedine kršćanske obitelji smješta se unutar veće obitelji Crkve, koja je podupire i nosi sa sobom. I obratno, Crkvu grade obitelji, male kućne crkve. Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj!' ". Kardinal Bozanić u propovijedi je posebice istaknuo kako smo posljednjih tjedana u Hrvatskoj izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa, te je pozvao vjernike da sačuvaju jedinstvo. Upravo je pohod pape Benedikta XVI. bio znak da "Bog progovara i u našim danima", istaknuo je zagrebački nadbisku. "Danas je Crkva u Hrvatskoj pozvana na jedinstvo kako bi se suočila s izazovima u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti, ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog", kazao je Bozanić i dodao: "U tom nastojanju moramo biti poput Marije, otvoreni Božjem pozivu, spremni zakoračiti i u nesigurnost". "Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitivanju svojega djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara vodi na krive puteve i udaljuje od cilja", poručio je kardinal.

RIJEKA - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je novinarima nakon mise u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, kako ne bi bilo dobro da se odugovlači s imenovanjima veleposlanika, istaknuvši da se imenovanja veleposlanika moraju odvijati kako to Zakon nalaže, a ne kako se nekome svidi. Odgovarajući na novinarska pitanje hoće li u nastavku rada Vlade biti riječi o imenovanjima veleposlanika, premijerka Kosor je rekla kako je Vlada RH prije više od mjesec dana uputila svoje prijedloge za imenovanja predsjedniku Republike Hrvatske, ali još nije dobila odgovore. Dodale je da će predsjedniku Josipoviću uputiti pismo, pozivajući ga na što hitniji sastanak i dogovor o tom pitanju. Premijerka Kosor također je rekla da je iznenađena načinom na koji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao taj slučaj. Hrvatska trenutačno ima upražnjena veleposlanička mjesta u nekoliko država zbog uobičajene rotacije, među kojima i u SAD-u. Kako prenose mediji, Milanović se založio za odgodu imenovanja novih veleposlanika, pozvavši na suzdržanost i odgodu, te da se to pitanje rješava nakon parlamentarnih izbora. Premijerka Kosor istaknula je danas da se imenovanja veleposlanika moraju odvijati kako to Zakon nalaže, a ne kako se nekome svidi. Bilo bi potpuno pogrešno sada čekati s imenovanjima jer je riječ o prijateljskim zemljama i sveznicama u kojima moramo imati veleposlanike. Svako odugovlačenje tumačili bismo kao politiziranje, kazala je Kosor. Izjavu da treba s imenovanjem pričekati do izbora može se tumačiti na način da oni koji to predlažu namjeravaju, nakon izbora, ako pobijede, dovesti tzv. svoje, a to bi bilo pogrešno jer veleposlanici u tim zemljama moraju biti karijerni diplomati i profesionalci, naglasila je predsjednica Vlade RH Kosor. Odgovarajući na novinarsko pitanje je li danas razgovarala s kardinalom Bozanićem o pitanju samostana i zemljišta u Dajli premijerka Kosor je rekla kako nije razgovarala. Za sutra je najavila početak rada Vlade RH nakon kratkog predaha prošloga tjedna. Vlada počinje raditi i ploviti punim jedrima, istaknula je Kosor.

RIJEKA - Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen danas nizom misa u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, a na jutarnjoj hodočasničkoj misi koju je predvodio fra Antun Jesenović među tisućama vjernika bila je i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Fra Antun Jesenović, novi gvardijan Trsatskog svetišta u svojoj je propovijedi govorio o značenju uznesenja Majke Božje na nebo. "Današnji blagdan je blagdan nade, radosti i optimizma", rekao je Jesenović dodajući da Marijinim uznesenjem čovječanstvo ide prema životu, a ne više prema smrti. Navečer će se u Trsatskom svetištu održati središnja svečana misa sa procesijom pod predvođenjem riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Promet Trsatom danas je bio zabranjen, osim za vozila s propusnicom i autobuse gradskog prijevoza.

SINJ - Pedesetak tisuća vjernika okupilo se danas u povodu blagdana Velike Gospe, na svečanom misom slavlju u Sinju, održanom na Trgu dr. Franje Tuđmana. Procesiju i svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra Bože Vulete, župnika fra Pavla Norca Keve, dekana Cetinskog dekanata don Stipe Ljubasa i drugih svećanika. U svečanoj procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske su kao i svake godine sudjelovali alkari, alkarski momci, pripadnici Hrvatske vojske, policije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, sinjske Gradske glazbe, članovi kulturno-umjetničkih društava, predstavnici civilne vlasti te veliki broj hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i drugih mjesta. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u propovijedi je naglasio kako nas pogađa i opterećuje mnogo toga. "Jadikujemo s istomišljenicima, svađamo se s protivnicima, optužujemo jedni druge, opravdavajući sebe. Uvijek je netko drugi odgovoran za naše stanje. Zar je stoga čudno da pripadamo najbrojnijom stranci u Hrvatskoj - stranci 'jadikovanja i kukanja' ", naglasio je nadbiskup mons. Barišić. Pozvao je vjernike da žive u svijesti i dostojanstvu Kristove poruke nade i života: 'Vremenitost i vječnost, nebo i zemlja, duša i tijelo, život i vjera, ljubav prema Bogu i bližnjemu, više se ne mogu rastavljati bez posljedica. Kad god je čovjek iz svoga života pokušao udaljiti Boga, najgore je nastradao. Sjetimo se strahota i tragedija sva tri ne tako davna pokušaja bezboštva - fašizma, nacizma i komunizma. Koje li katastrofe i sramote za ljudski rod', zaključio je propovijed nadbiskup Barišić. Očekuje se kako će najveće marijansko svetište na jugu Hrvatske, Gospe Sinjske, do kraja dana posjetiti više od sto tisuća vjernika.

POREČ - Pred mnogobrojnim vjernicima u Eufrazijevoj bazilici u Poreču danas je porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan predvodio svečanu svetu misu u povodu blagdana Velike Gospe. On je u propovijedi blagdan velike Gospe nazvao "ljetnim Božićem i Uskrsom", dajući i na taj način značaj blagdana koji se u Hrvatskoj posebno štuje. "Majka Božja mora nam svi biti uzor. Moramo si svi međusobno pomagati i ne smijemo biti hedonisti", naglasio je porečko-pulski biskup. Dodao je i kako je još Isus rekao da je potrebno zajedništvo i međusobno pomaganje, "a moramo i jedni drugima biti na usluzi". Svečanoj svetoj misi u povodu blagdana Velike Gospe u porečkoj Eufrazijevoj bazilici nazočio je i veliki broj inozemenih turista, kojima se biskup Ivan Milovan obratio na talijanskom i njemačkom jeziku.

ALJMAŠ - Središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočište danas je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić, koji je, uz ostalo, istaknuo kako je suvremenom čovjeku potrebna kršćanska nada. U propovijedi nadbiskup Srakić poručio je kako je današnji blagdan odgovor na pitanje što dolazi iza ovozemaljskog života, odnosno kako je Marijino uznesenje na nebo "pjesma pobjedi Krista nad smrću" te poruka da je smrt samo prijelaz prema vječnom životu. U suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, riječi kao što su spasenje, uskrsnuće, vječni život s mukom pronalaze prostor i padaju u opasnost da više postanu prazne, nerazumljive riječi, nego stvarnost, istaknuo je mons. Srakić. Ocijenio je da se, pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka, život promatra samo unutar čisto ljudskog horizonta, gdje više nema mjesta za nešto što je "iznad", a onda nema mjesta ni za samoga Boga. "U tome okruženju, čini se da ono što ljudi žele nije budući, već sadašnji život, a vjeru u vječni život više doživljavaju kao zapreku, nego kao sredstvo za postizanje toga cilja. Sve je to velika opasnost za kršćansku vjeru, a to postaje opasnost i za ljudski život, kao takav", upozorio je nadbiskup Srakić. Dodao je kako Ujedinjeni narodi i ujedinjena Europa ne uspijevaju riješiti mnoge goruće probleme - od ekonomskih do sigurnosnih, te kako su, naprotiv, problemi sve dublji, a u naše se vrijeme, unatoč brojnim čudesnim izumima, jedino nije uspjelo dati čovjeku nadu, koja sve više slabi. Nama su danas potrebni povjerenje, vedrina i nada, koja nadilazi ljudske ograničenosti. Potrebna nam je kršćanska nada, koja se ne temelji na sposobnosti znanstvenika, ekonomista, političara, kulturnih, socijalnih, pa često i crkvenih djelatnika, već nam treba nada, koju polažemo u Gospodina, naglasio je nadbiskup Srakić. Misnom slavlju u Aljmašu nazočili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te čelnici osječko-branjske županije i grada Osijeka. U Aljmašu će danas biti služena i misa za stradalnike Domovinskog rata.

ĐAKOVO - Na blagdan Velike Gospe vjernici Đakova i okolice hodočaste u staro marijansko svetište u Dragotinu, udaljeno od Đakova sedam kilometara. Prvi hodočasnici Gospi Dragotinskoj, čija je crkva zbog urušavanja stropa u jesen 2009. godine zatvorena već dvije godine, stizali su u predvečerje blagdana, još sinoć. Zbog zabrane pristupa crkvi zbog obnoviteljskih radova, Velika Gospa svetkuje se na vanjskom liturgijskom prostoru gdje su služene brojne svete mise, a središnju je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić. On je svoju propovijed posvetio Blaženoj Djevici Mariji i što ona znači za sav vjernički narod. "Gospa svojim primjerom pokazuje kako patnja ima smisao jer nakon nje dolazi uskrsnuće, a uskrsnuće je bit naše vjere", rekao je biskup Hranić. Misno slavlje u Dragotinu predvodio je i duhovnik Pokreta božanskog milosrđa u selu Ovčara kraj Đakova, vlč. Marin Knežević. On je u svojoj propovijedi poručio kako čovjek treba razvijati duhovnost te ju staviti ju ispred materijalnog i ovozemnosti.

ILAČA - Velik broj vjernika od jutros je nazočan misnim slavljima u povodu blagdana Velike Gospe u najvećem vukovarsko-srijemskom marijanskom svetištu Gospe ilačke u Ilači nedaleko Vinkovaca, u kojem vjernici Majku Božju štuju već 146 godina. Predvodeći središnje misno slavlje pomoćni đakovački i osječki biskup msgr. Đuro Hranić pozvao je u propovjedi vjernike da se promjene na bolje i stvore u sebi novoga čovjeka ispunjeg ljubavi, poručivši kako su "pobjede koje nisu pobjede nad zlom i napašću egoizma, samo relativne i kratkotrajne pobjede. "Osjećamo kako se zlo nastanjuje i u nama i našem srcu, i kada to ne želimo. Moramo zato težiti da se u našoj svakodevici sačuva dobro, da se u nama nastani pobjeda nad zlom, ljubav i velikodušnost, ona volja za pobjedom nad napašću egoizma i da se na taj način, u nama pojavi novi čovjek u kojem nema zla", naglasio je biskup Hranić. Također je ocjenio kako "ovaj naš trenutak, pa i ono što mi u vremenu nazivamo svojim pobjedama i uspjesima, vrijedi u stvari onoliko koliko su u tome prisutne i koliko u svemu tome sagledavamo pobjede nad zlom". Naglasio je kako je samo jedna pobjeda prava te da onaj koji pobjeđuje zlo u sebi i oko sebe, pobjeđuje u konačnici i na kraju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙