FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: ddad
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je sa suradnicima obišao gradilišta u Gradskoj četvrti Brezovica gdje se gradi mreža odvodnje otpadnih voda, uređuju, proširuju i asfaltiraju prometnice, uređuje kolnik i gradi nogostup. U Odranskom Strmcu, Odranskom Obrežu i okolnim selima gradi se mreža odvodnje otpadnih voda, ukupne duljine 34 kilometara, vrijednost radova je oko 34 milijuna kuna, a financiraju se iz sredstava EBRD-a (kredita Europske banke za obnovu i razvoj). Izvođač radova je Zagreb-Montaža. Voditelj Vodoopskrbe i odvodnje - podružnice Zagrebačkog holdinga Davor Poljak rekao je kako se odvodnjom pokriva Odranski Obrež, Odranski Strmec i područje sliva potoka Lomnica i potoka Močirat. Istaknuo je da će na tom području 99 posto kućanstava dobiti odvodnju. Izjavio je da će sa završetkom ovih radova koje su danas obišli, u Gradskoj četvrti Brezovica oko 30 posto stanovništva imati odvodnju, a vodu ih ima više od 60 posto i podsjetio da u gradu Zagrebu 92 posto građana ima vodu, a 88 posto ima odvodnju, a najveći dio ljudi koji nemaju vodu i odvodnju su na području Brezovice, Sesveta i Gornje Dubrave.

VRBOVEC - U Vrbovcu je sve spremno za održavanje ovogodišnje 31. turističko-kulinarske manifestcije "Kaj su jeli naši stari" koja se održava od 26. do 28. kolovoza, istaknuto je danas na konferenciji za novinare. Ova je manifestacija najznačajniji turistički proizvod grada Vrbovca koji se temelji na pripravljanju jela po receptima naših baka, a time i čuvanju tradicije starih jela, istaknuo je Vladimir Bregović, predsjednik Turističke zajednice i gradonačelnik Vrbovca, napomenuvši kako se ugled ove priredbe vidi i po tome što joj je pokrovitelj hrvatska Vlada. Hrvatske. Tijekom trodnevne manifestacije, članice 11 ženskih udruga pripremat će jela po starinskim receptima koja će se moći i kušati, a organizirana je i prodaja kolača po popularnim cijenama. Festival hrane pratit će koncerti, plesne priredbe, izložbe, predstave i sportska natjecanja, a posebnost ovogodišnjega programa je manifestacija pod nazivom "Mamica su štrukle pekli" u sklopu koje će žene ispeći štrukle s raznim nadjevima.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas svečano otvoren 40. hrvatski seminar za strane slaviste koji se u organizaciji Zagrebačke slavističke škole održava do 2. rujna. Na skupu sudjeluje sedamdesetak stranih studenata slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Kako je istaknuo direktor Zagrebačke slavističke škole Krešimir Mićanović, škola okuplja mnoge naše ugledne profesore i znanstvenike, a kontinuirano izaziva velik interes stranih slavista i kroatista koji je smatraju važnim mjestom stručne afirmacije. Osim predavanja o hrvatskom jeziku, na seminaru će se govoriti o suvremenoj hrvatskoj poeziji i prozi, vizualnoj kulturi 90-ih godina te o ulozi bosanskih franjevaca u procesima hrvatskog jezika i njihovoj spisateljskoj djelatnosti. U sklopu seminara održat će se pet glazbenih radionica i tri filmske projekcije, izložit će se tri priče iz dubrovačke prošlosti, a polaznici će obići Elafitske otoke, Trsteno, Ston i Cavtat.

ZAGREB - Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u kriminalističkoj istrazi nad 41-godišnjim osumnjičenikom, uhićenim u svibnju ove godine zbog iznude, dovršili su i istragu još dvaju s njim povezanih djela - podmetanje eksplozivne naprave pod osobni automobil u Poreču 2006. godine te pucanje iz vatrenog oružja u studenome 2010. u mjestu Kukci pokraj Poreča, priopćeno je danas iz MUP-a.

Četrdesetjednogodišnjaka iz Đakova, privedenog 25. svibnja zbog iznude, sumnjiči se još i za pokušaj teškog ubojstva u slučaju eksplozije eksplozivne naprave podmetnute pod automobil u Poreču 19. listopada 2006. godine, te za kaznena djela poticanje i pomaganje u teškom ubojstvu u slučaju pucanja iz vatrenog oružja prema hrvatskom državljaninu (1959.), od kojega je pokušao iznuditi novac. U slučaju eksplozije eksplozivne naprave, uz njega je osumnjičen i 72-godišnjak iz Poreča za kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo, dok je za pucanje iz vatrenog oružja uz njega osumnjičen i 45-godišnjak iz Osijeka za kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva, te 72-godišnjak iz Poreča za poticanje na teško ubojstvo.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska policija provela je kriminalističku istragu nad petoricom dilera iz Slavonskoga Broda u dobi od 24 do 28 godina, koji su od siječnja do svibnja ove godine iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarili ukupno sedam i pol kilograma marihuane, a na zagrebačkom području nabavili kilogram amfetamina. Drogu čija je vrijednost procijenjena na oko sto tisuća kuna, prodavali su na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Pretragom stanova trojice uhićenih otkrivena je digitalna vaga za precizno mjerenje, više mobitela i SIM kartica te ukupno nekoliko stotina domaćeg i stranog novca (eura) kao i prijenosno računalo. Svi osumnjičenici, osim 25-godišnjaka koji je u bijegu, uz kaznenu prijavu predani su istražnom sucu Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

ZADAR - Požar otvorenog prostora na predjelu Tinj – Lišane, u Zadarskoj županiji, koji je dojavljen u Vatrogasno operativno središte Divulje oko 15 sati, lokaliziran je u 16,45 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Izgorjelo je oko 5 hektara bjelogorične šume. U gašenju požara uz vatrogasce sudjelovalo je i četiri kanadera.

PULA - Vozač pulskoga gradskog prijevozničkog poduzeća Pulaprometa, 48-godišnjak s područja Ližnjana, koji je pod utjecajem 1,53 promila alkohola u krvi autobusom te tvrtke u središtu Pule u petak izazvao prometnu nesreću, zadržan je u sedmodnevnom pritvoru.

Osim protiv vozača, policija je prekršajnom sudu u Puli podnijela optužni prijedlog i protiv Pulaprometa te odgovorne osobe te tvrtke Igora Škatara zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, priopćila je danas istarska Policijska uprava. Nesreća se dogodila u petak, 19. kolovoza, u 14,15 sati u Puli na raskrižju Zagrebačke ulice i Ulice Giardini kada je vozač autobusa iveca Pulaprometa, skrećući ulijevo udario parkirani peugeot 806 pulskih registarskih oznaka, vlasništvo 30-godišnjaka iz Vodnjana.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙