FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: odnos s Egiptom je "fundamentalan"

Autor: bcav
JERUZALEM, 20. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Izrael smatra mirovni sporazum s Egiptom "fundamentalnim elementom života" na Bliskom istoku i nije imao namjeru ugroziti živote egipatskih vojnika u incidentu koji se još uvijek istražuje, objavio je u subotu visoki dužnosnik izraelske vojske.

Amos Gilad rekao je da je osnovano povjerenstvo koje treba utvrditi tko je ubio Egipćane u ovotjednom incidentu na Sinaju. Egipatski časnik i dva vojnika ubijena u potjeri izraelskih snaga za napadačem koji je u četvrtak ubio osam Izraelaca na cesti blizu izraelsko-egipatske granice. Sedam egipatskih vojnika pritom je ozlijeđeno.

"Nijedan izraelski vojnik nije namjerno uperio oružje u egipatskog policajca ili vojnika", rekao je Gilad izraelskom radiju. "Na njih su vjerojatno pucali teroristi ili se dogodilo nešto drugo", dodao je.

"Incident se mora istražiti profesionalno kako bismo došli do činjenica na temelju kojih možemo donijeti daljnje odluke", istaknuo je Gilad.

Egipat je zbog incidenta povukao u subotu svojeg veleposlanika u Izraelu i zatražio službenu ispriku izraelskih vlasti.

Po Giladovim riječima, odnose s Eiptom, prvom arapskom zemljom s kojoj je sklopio mirovni sporazum, Izrael drži stabilnima, a sporazum naziva "fundamentalnim elementom života na Bliskom istoku".

Sporazum potpisan 1979. prvi je od dva koje je Izrael ikada sklopio s nekom arapskom zemljom. Mirovni ugovor s Jordanom potpisan je 1994.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙