FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: pobunjenici kontroliraju rafineriju nafte u Zaviji

Autor: mtau
ZAVIJA, Libija, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Libijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad rafinerijom nafte u Zaviji na zapadu Libije te su blokirali glavnu cestu koja ide prema Tripoliju, dodatno izolirajući uporište Moamera Gadafija.

Napredak pobunjenika posljednjih dana odsjekao je Gadafijeve snage od njihovih glavnih pravaca opskrbe, čime se dugogodišnji Gadafijev režim našao pod iznimno velikim pritiskom.

Male skupine pobunjenika okupirale su unutrašnjost rafinerije, oko 50 kilometara zapadno do Tripolija na cesti koja povezuje Tripoli i Tunis. Nije bilo nikakvih znakova nazočnosti Gadafijevih snaga koje su danima branile rafineriju.

Liječnici u bolnici udaljenoj nekoliko kilometara od Zavije kazali su da je devet ljudi ubijeno a najmanje 45 ranjeno u borbama oko grada i u rafineriji u srijedu, većina od njih pobunjenici, te su dodali da su Gadafijeve snage pogodile kuću u blizini bolnice.

Pobunjenici kontroliraju i grad Garjan koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Tripoliija na glavnoj cesti prema jugu, a do kraja mjeseca njihov je cilj doći do libijskoga glavnog grada.

Glasnogovornik Gadafijevih snaga odbacio je vijesti o nedavnim pobunjeničkim osvajanjima, te rekao da režim i dalje kontrolira zemlju.

(Hina) xmaš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙