FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGSS: pronađeni zalutali Francuzi

Autor: mkov
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Ekipa letača spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) locirala je danas poslijepodne iz helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, na sjevernoj padini Mosora u predjelu Jabukovac, skupinu francuskih turista (hodočasnika) koji su jučer nestali na Mosoru, priopćio je HGSS.

Nakon helikopterskoga izvlačenje s negostoljubiva terena turisti su uz pratnju letača spašavatelja prebacivani na fiksnom užetu ispod helikoptera u dolinu u predjelu Punde kraj Dugopolja.

Navodi se kako jedan od turista ima lakšu ozljedu noge dok su ostali neozlijeđeni te izvučeni iz kamenjara.

Skupna francuskih turista (8 hodočasnika), jučer je nestala na Mosoru. Oni su se u jutarnjim satima uputili iz Žrnovnice, te su preko Mosora trebali doći do Dugopolja, a zatim nastaviti put do Sinja, ali su, kako se navodi, zalutali.

Jučer u kasnim noćnim satima HGSS je pokrenuo potragu, no kako nije bilo poziva za pomoć, očekivalo se da će se turisti sami spustiti do nekog od naseljenih mjesta u podnožju Mosora. U jutarnim satima nastavljena je potraga i obilazak svih silaznih destinacija kako bi se ušlo u trag nestalim hodočasncima. Budući da potraga tijekom jutra nije dala rezultata, danas u popodnevnim satima, pokrenuto je traganje iz zraka. Ekipa letača spašavatelja HGSS-a je helikopterom HRZ-a tragala nad Mosorom, te su nakon dužeg pretraživanja, nestali turisti konačno locirani na sjevernoj padini Mosora u predjelu Jabukovac.

(Hina)pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙