FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUB: dodatne mjere trebale bi olakšati otplatu kredita u švicarcima

Autor: tper
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - I dok je u tijeku sastanak u Banskim dvorima između Vlade i predstavnika banaka na kojem bi se trebale dogovoriti mjere olakšanja otplate kredita vezanih uz švicarsku valutu, Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je danas kako se nada da će nove mjere olakšati otplatu njihovim klijentima.

Sukladno izraženoj namjeri o izradi i donošenju daljnjih mjera u svrhu olakšanja otplate stambenih kredita vezanih uz švicarsku valutu (CHF) iz Memoranduma o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita od 17. lipnja ove godine, potpisnice su dogovorile dodatne mjere za ublažavanje posljedica rasta CHF-a, stoji u priopćenju HUB-a.

Rast tečaja švicarskog franka izazvao je probleme u otplati u svim zemljama u kojima je iznos duga vezan uz CHF. Činjenica je da niti u jednoj od njih nije donesen ovako dubok paket mjera, kaže se u priopćenju HUB-a.

U Austriji, u kojoj ima više od 30 milijardi eura takvih kredita, banke nisu donijele nikakve zajedničke mjere niti programe, nego je izrijekom rečeno da se radi o ugovornom odnosu između banke i klijenta.

U Sloveniji je situacija vrlo slična kao u Austriji, a Poljska nema nikakvog državnog programa iako je više od polovine svih stambenih kredita u francima.

U Mađarskoj postoji program u kojem za iznos odgođenog otplaćivanja jamči država, što kod nas nije slučaj, navodi se u priopćenju.

U Srbiji model ublažavanja otplate ne postoji.

"Osim ovih zajedničkih mjera, svaka će banka u ovisnosti o svojoj poslovnoj politici razmotriti uvjete pod kojima klijenti podmiruju svoje obveze, uključujući mogućnost daljnjeg smanjenja kamatnih stopa. Ovakav program osam hrvatskih banaka sastavilo je u uvjerenju i pod pretpostavkom da se neće mijenjati regulatorni okvir, ponajprije da se neće uvoditi porez kojem bi osnovica bila krediti u švicarskim francima. Dodatni tereti koji bi opterećivali poslovanje i stabilnost banaka nužno bi doveli do preispitivanja mogućnosti održavanja ovakvih mjera", zaključuje se u današnjem priopćenju HUB-a.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙