FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz i Berlin nisu za povećanje EFSF-a

Autor: mhaj
PARIZ , 16. kolovoza 2011. (Hina) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak su na bilateralnom summitu u Parizu odbacili bilo kakvu zamisao o povećanju Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), ocijenivši da je on dostatan, javile su agencije.

Fond je osnovan 2010. kako bi se pomoglo Irskoj, a potom i Portugalu. EFSF će sudjelovati i u financiranju novog programa pomoći za Grčku, vrijednog 160 milijarda eura te preuzeti zadaću kupnje obveznica na sekundarnim tržištima na temelju novih ovlasti koje mu omogućuju intervenciju na tržištima prije razbuktavanja kriza.

Francuski predsjednik u utorak je najavio uvođenje korporacijskih poreza u Francuskoj i Njemačkoj koje će se temeljiti na istim poreznim osnovicama i stopama, a na snagu će stupiti već 2013. Francuska i Njemačka namjeravaju biti primjer, kada je o ovom pitanju riječ, istaknula je njemačka kancelarka.

Sarkozy i Merkel su nakon susreta objavili dalekosežne planove za veću integraciju euro-zone uključujući i summite dva puta godišnje, ali su odbacili izdavanje euro obveznica.

U planovima koji će u srijedu biti poslani predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyju dva čelnika žele da se izabere predsjednik koji će predstavljati euro-zonu te da se čelnici 17-člane euro zone sastaju dva puta godišnje.

Fancuske i njemačke prijedloge će ocijeniti Van Rompuy zadužen za sastavljanje paketa ekonomske koordinacije za summit EU-a u listopadu.

Sarkozy i Merkel su rekli kako predlažu "pravu ekonomsku vladu" za euro-zonu s predsjednikom koji bi bio izabran na dvoipolgodišnje razdoblje.

Francuski predsjednik istaknuo je kako su on i kancelarka Merkel od ministara gospodarstva i financija dviju zemalja zatražili da se dogovore i pripreme zajedničke prijedloge koje bi početkom 2012. trebali iznijeti pred vijećem francuskih i njemačkih ministara. "Od početka 2013. očekujemo da ćemo uspjeti uvesti korporacijske poreze, koji će se temeljiti na istim poreznim osnovicama i stopama", rekao je Sarkozy.

Merkel i Sarkozy složili su se da daljnje konsolidiranje financijske politike izdavanjem obveznica euro-zone nije dobra ideja. Sarkozy smatra da bi takav potez funkcionirao samo u slušaju potpune financijske integracije Europske unije, dok Merkel tvrdi da ne vjeruje da izdavanje dodatnih obveznica može riješiti trenutne fiskalne probleme u eurozoni.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙