FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i V. Britanija vjeruju u američko gospodarstvo

Autor: ztre
ZAGREB, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Francuska je u subotu izrazila puno povjerenje u američko gospodarstvo i odlučnost američke vlade da provede plan štednje nakon smanjenja američkog kreditnog rejtinga, što smatra i Velika Britanija, dok Njemačka tu odluku rejting agencije Standard & Poor's nije željela komentirati, prenose agencije.

S&P's je u petak snizio kreditni rejting SAD-a s najvišeg AAA na stupanj niži AA+. To se dogodilo prvi put u povijesti SAD-a.

"Imamo puno povjerenje u čvrstinu američkog gospodarstva i njegove temelje i odlučnost američke vlade da provede plan koji je odobrio Kongres", rekao je izvor iz francuskog ministarstva financija, dodajući da još nije donesena odluka o sazivanju izvanrednog sastanka G7 ili G20 o toj temi, prenosi Reuters.

Britanski ministar trgovine Vince Cable ocijenio je odluku S&P's-a "u potpunosti očekivanom".

"To je u potpunosti očekivana posljedica nakon kaosa koji je izazvao Kongres... kada se nije mogao dogovoriti o podizanju gornje granice za zaduženje", rekao je Cable za Sky News, prenosi France presse.

"No sada su se dogovorili i situacija u Sjedinjenim Državama je prilično solidna", dodao je, istaknuvši da je i situacija u Velikoj Britaniji "relativno dobra".

"Imamo jasan program za rješenje" problema javnog deficita, rekao je. Britanija planira riješiti gotovo sav javni deficit do 2014.-2015.

Osvrnuvši se na krizu u eurozoni, Cable je rekao da bi se članice eurozone trebale "više koordinirati", ali i istaknuo da "nitko doista ne misli da je Italija u situaciji da neće moći podmiriti svoje dugove".

Njemačka vlada odbila je komentirati smanjenje američkog kreditnog rejtinga.

"Nema komentara", rekao je glasnogovornik njemačke vlade za France presse.

(Hina) xzt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙