FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođači povrća očekuju sastanak s otkupljivačima

Autor: vreb
CEROVAC, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska poljoprivredna komora danas je zajedno s udrugom proizvođača povrća "Zlatna dolina" u Cerovcu, nedaleko Požege, organizirala stručnu radionicu o proizvodnji povrća, a bila je to prilika i za dogovor povrtlara oko zajedničkog sastanka s ciljem rješavanja problema proizvodnje i posebice plasmana povrća domaćih proizvođača.

Po riječima predsjednika koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutina Dukića, do kraja ovoga tjedna u Ministarstvu poljoprivrede trebao bi se održati zajednički sastanak povrtlara i otkupljivača povrća.

Hrvatskoj nedostaje strategija proizvodnje povrća koja će pokazati koliki su potencijali povrtlarstva i koliko proizvođači povrća mogu zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta, kaže Dukić.

Na sastanku bi, dodao je Dukić, trebalo biti riječi i o odšteti zbog šteta od suše, kao i štete koju su proizvođači imali zbog pojave bakterije escherihie coli zbog čega nisu mogli plasirati svoje proizvode ili su povrće morali prodavati po niskoj cijeni.

Na današnjem sastanku, održanom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Tomislava Pojera u Cerovcu, proizvođači povrća ponovno su upozorili i na prekomjeran uvoz povrća u Hrvatsku, zbog čega povrće domaćih proizvođača teško pronalazi put do kupaca.

Iako je ova godina bila dobra, povrće dobro urodilo, problem je plasman, kazao je povrtlar Vlado Vranić iz Turnića.

"Situacija je dosta teška. Proizvodnjom povrća se bavimo već 20 godina, a ponajviše proizvodimo krumpir i kupus. Uglavnom prodajemo na tržnici i pojedinim ugostiteljskim objektima no to nije dovoljno. Ne uspijevamo sve prodati pa će i ove godine biti zaoravanja", kaže Vranić čija obitelj na 10-ak hektara sadi povrće.

I on, kao u drugi uzgajivači povrća, očekuje da se na predstojećem sastanku s otkupljivačima razmotre mogućnosti za rješavanje problema plasmana proizvoda domaćih proizvođača.

(Hina) xvreb ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙