FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednji tečaj franka na novih rekordnih 6,85 kuna

Autor: tper
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Kuna nastavlja slabiti u odnosu na švicarski franak tako da je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku razinu od 6,856 kuna.

U odnosu na prethodnu tječajnicu HNB-a (od četvrtka) kuna je ojačala u odnosu na ostale važnije valute, dok je istodobno tečaj franka porastao za 1,66 posto, pa srednji tečaj švicarske valute na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,856286 kune.

Tako je 'švicarac', od čijeg tečaja strepe korisnici više od 42 posto stambenih kredita i 47 posto korisnika kredita za kupnju automobila u Hrvatskoj, samo u zadnjih tjedan dobio na vrijednosti 4,8 posto.

U odnosu na početak ove godine franak je poskupio za oko 16 posto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje tečaj franka viši je za oko 31 posto ili za 1,6 kuna.

Kretanje tečaja švicarske valute, koja se u kriznim vremenima doživljala kao sigurno utočište, pod utjecajem je aktualnih događanja na međunarodnim tržištima koje tresu zbivanja nakon smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a i dužničke krize u eurozoni, koja se zaoštrava usprkos odluke Europske središnje banke o kupovini talijanskih i španjolskih obveznica.

Danas je najavljena i hitna sjednica švicarske vlade o jačanju franka i amortiziranju nepovoljnog utjecaja jakog franka na švicarske izvoznike.

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar je danas na rekordno niskoj razini u odnosu na franak, euro je pao u odnosu na švicarsku valutu za više od jedan posto i oko 14 sati bio je rekordno niskoj razini od 1,0841 franka.

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pak kuna je ojačala u odnosu na ostale promatrane inozemne valute.

Euro je oslabio 0,18 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 7,434956 kuna.

Vrijednost američkog dolara pala je 0,53 posto, na 5,208740 kuna po srednjem tečaju, a srednji tečaj britanske funte od 8,549857 kuna, niži je 0,17 posto.

(Hina) xtp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙