FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: snažne oscilacije Crobexa uz velik promet

Autor: neba
ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Prateći oštre oscilacije cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna trgovanje bilo vrlo hirovito, pri čemu su gubici s početka tjedna ublaženi u petak, kada su se i svjetske burze ponešto stabilizirale.

Crobex indeks završio je prošli tjedan na 2.036 bodova, pretrpjevši pad od 4,47 posto, dok je Crobex10 potonuo 4,11 posto, na 1.099 bodova.

U prvom dijelu tjedna oba indeksa potonula su na najniže razine od sredine prosinca lani, pri čemu je Crobex dotaknuo 1.981, a Crobex10 1.071 bod.

U petak su, međutim indeksi ojačali više do dva posto, jer su investitori tražili prilike za povoljne kupnje nakon vala oštrih rasprodaja.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošloga tjedna 278,84 milijuna kuna, što je oko 250 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Bilo je prošloga tjedna puno uzbuđenja i iznenađenja na svjetskim financijskim tržištima, od reakcije investitora na snižavanje najvišeg kreditnog rejtinga SAD-u, potom straha od širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku, a potkraj tjedna i zabrinutosti od mogućeg smanjivanja najvišeg rejtinga u Francuskoj te napada tržišta na francuske banke. Volatilno kretanje na svjetskim burzama utjecalo je i na domaće tržište“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Nagle promjene smjera na tržištu, oštri padovi i snažni usponi cijena dionica u samo nekoliko minuta bili su prošloga tjedna uobičajene pojave na svjetskim burzama, što je posljedica strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni i nove recesije.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,7, a Nasdaq indeks 1,0 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale.

Prošli je tjedan na svjetskim burzama bio najnestabilniji od financijske krize 2008. godine. Čak četiri dana zaredom Dow Jones indeks skakao je ili padao više od 400 bodova.

„Takva volatilna kretanja mogla bi se nastaviti i u idućem razdoblju, jer investitori reagiraju na svaku špekulaciju, a ujedno dio njih traži i povoljne prilike za kupnju nakon što su cijene dionica sad već oštro korigirane na niže“, smatra Balgač.

Na domaćem je tržištu najveći promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, gotovo 98 milijuna kuna. Cijena joj je pala 2,81 posto, na 245,59 kuna. Tijekom tjedna njome se trgovalo u širokom cjenovnom rasponu, od 224 do 249,98 kuna.

Po visini prometa slijedi dionica Končara EI, sa 14,9 milijuna kuna, uz pad cijene na tjednoj razini za 1,06 posto, na 588,70 kuna.

Znatniji promet, 12,2 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom AD Plastika, pri čemu joj je cijena pala 6,17 posto.

Promet veći od 10 milijuna kuna prošloga je tjedna ostvaren s još pet dionica, a sve su zabilježile pad. Cijena Podravke potonula je za 9,2, a Atlantic grupe za 7,5 posto. Povlaštena dionica Adris grupe pojeftinila je 4,5 posto, Belja 4,2, a Čakovečkih mlinova 0,3 posto.

„Daljnji smjer domaćeg tržišta bit će sinkroniziran s kretanjima na svjetskim burzama. A na njima je i u sljedeća dva do tri tjedna vjerojatan nastavak vrlo volatilnih kretanja, dok će investitori ponajviše biti fokusirani na makroekonomske pokazatelje u potrazi za signalima usporava li globalno gospodarstvo“, ocjenjuje Balgač.

Općenito, za domaće tržište Balgač vjeruje da bi moglo ući u fazu oporavka, ne realiziraju li se rizici oko dužničke krize u eurozoni i recesije u SAD-u. Naime, kako ističe, iduće godine očekuje oporavak korporativnih zarada i makroekonomskih pokazatelja.

Balgač napominje i da kretanja na svjetskim burzama u protekla dva tjedna ukazuju da investitori uračunavaju u cijene dionica mogućnost nove recesiju, ali da još nema potvrde za ta strahovanja.

„Stoga će se ponajviše pratiti podaci s američkih tržišta nekretnina i rada, kao i vijesti o kreditnim rejtinzima Italije, Španjolske i Francuske. Budu li vijesti bolje od očekivanja, tržišta bi se mogla oporaviti. U suprotnome, doći će do nastavka volatilnosti“, smatra Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: divlja vožnja

Nakon velikih oscilacija, najvažniji američki S&P 500 indeks oslabio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1.178 bodova.

„Prošloga smo tjedna svjedočili divljoj vožnji S&P 500 indeksa, gdje su se iz dana u dan izmjenjivali veliki padovi, odnosno skokovi tržišta. Krajnji je rezultat formiranje velike svijeće u obliku čekića na tjednom grafu. U silaznom trendu pojavljivanje svijeće u obliku čekića pokazuje da je trend pada pri kraju, te da su se kupci polako počeli vraćati na tržište. Iako nam analiza svijeća na grafu govori da bi u narednim tjednima mogli očekivati veći porast S&P 500 indeksa, u to ne možemo biti sigurni sve dok tržište ne preskoči neke važne razine koje su zabilježeni na putu prema dolje. Iako se poziv na kupnju u obliku čekića nalazi na grafikonu, pad ispod kraja repa tog trgovinskog uzorka poništio bi njegovu važnost“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische bank.

Zbog obrane granice S&P-a od 1.170 bodova na tjednoj razini, u slijedećem tjednu može se očekivati nastavak pozitivnih kretanja ako se tržište zadrži iznad 1.170 bodova.

„Pad ispod te linije otvorio bi put prvo do 1.150, a potom i do velike zone potpore koja se nalazi između 1.120 i 1.130 bodova. U slučaju tjednog zatvaranja ispod te zone, možemo očekivati testiranje okrugle brojke od 1.000 bodova u narednih par mjeseci, te eventualno troznamenkaste brojeve S&P 500 indeksa“, kaže Erdeljac.

U slučaju da tržište i nakon testiranja donjih granica potpore nastavi uzlaznom putanjom, koju je započelo u zadnja dva dana prošlog tjedna, prve granice otpora nalazit će se na 1.185 i 1.230 bodova.

„Porast iznad tih razina doveo bi u fokus zonu između 1.260 i 1.270 bodova, gdje bi se mogao pojaviti velik obujam trgovanja. Nemogućnost proboja te granice značio bi crvene predznake na cijenama dionica idućih tjedana. Porast iznad tih razina osigurao bi, pak, bezbrižnu jesen s targetom S&P indeksa negdje iznad 1.400 bodova“, objašnjava Erdeljac.

Ističe da bi zbog velike nesigurnosti i volatilnosti tržišta zasad bilo najpametnije ulaziti u dugu poziciju kad se vrijednost S&P 500 indeksa približi potpori, a u kratku kada se približi otporu.

„Ako se pokaže da je tržište odlučilo probiti zonu potpore, trebalo bi izaći iz duge pozicije i ući u kratku. U slučaju probijanja zone otpora, postupak je identičan, samo se trebaju zamijeniti strane - izaći iz kratke pozicije i ući u dugu. 'Stop loss' se mora koristiti, a za to se mogu postaviti točke odnosno zone otpora i potpore“, zaključuje Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische Bank.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙