FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i dolar mogli bi nastaviti rasti prema 'švicarcu'

Autor: neba
ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Tečajevi eura i dolara mogli bi idućega tjedna nastaviti jačati prema švicarskoj valuti, jer ulagači na valutnim tržištima strahuju od moguće nove oštre intervencije švicarske središnje banke, kojoj je cilj spriječiti jačanje franka.

Početkom prošloga tjedna euro i dolar bili su pod snažnim pritiskom prodaja zbog širenja dužničke krize u eurozoni i smanjenja vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-a, pa su njihovi tečajevi prema 'švicarcu' potonuli na najniže razine u povijesti.

Međutim, u posljednja dva trgovinska dana prošloga tjedna i euro i dolar skočili su čak 7 posto prema franku. Pad 'švicarca' potaknula je prijetnja središnje švicarske banke u četvrtak da bi privremeno mogla vezati tečaj franka za euro i tako ograničiti njegov rast.

Zahvaljujući tome, tečaj eura zabilježio je u četvrtak najveći dnevni skok prema franku od svog uvođenja 1999. godine, čak 5,5 posto. Tečaj dolara, pak, zabilježio je najveći dnevni skok prema švicarcu od 1990. godine, 4,4 posto.

Na tjednoj razini cijena eura ojačala je prema franku oko 1 posto, na 1,1078 franaka. Oporavila se tako s rekordno niske razine zabilježen u utorak od 1,0075 franaka.

No, unatoč oporavku potkraj tjedna, euro je i dalje 11,3 posto u minusu prema franku od početka godine, te 2,6 posto od početka kolovoza.

Tečaj dolara, pak, na tjednoj razini ojačao oko pola posto prema franku, na 0,763 franka. Od početka godine još je u minusu 17 posto, a od početka kolovoza 1,8 posto.

Bez obzira na prošlotjednu korekciju na niže na valutnim tržištima, švicarski franak i dalje je najprecijenjenija valuta u svijetu, skuplja čak i od brazilskog reala, ističu analitičari Goldman Sachsa. U jednom trenu prošloga tjedna franak je bio precijenjen za čak 71 posto.

„Investitori se nadaju da će se situacija i u Europi i u SAD-u poboljšati, da ne moraju više misliti na franak“, kaže Pablo Frei, portfelj menadžer i analitičari pri Quaesta Capitalu u Zurichu.

Tečaj jena, koji se uz franak također smatra sigurnim utočištem za kapital, proteklog se tjedna kretao nadomak rekordno visoke razine prema dolaru.

Cijena dolara pala je prošloga tjedna 2 posto, na 76,83 jena, zabilježivši najveći tjedni pad od prosinca. Od početka godine dolar je u minusu prema jenu za 5,3 posto.

Očekuje se da će se tečaj jena i idućega tjedna kretati u uskom rasponu, jer investitori ne žele testirati odlučnost japanskih monetarnih vlasti da održi tečaj jena na razinama koje neće narušavati konkurentsku sposobnost tamošnjih izvoznika.

A nakon znatnih oscilacija, tečaj eura oslabio je prema dolaru protekloga tjedna za 0,2 posto, na 1,4251 dolar. Od početka godine, međutim, na dobitku je za 6,5 posto.

Oporavku eura pridonijela je dijelom i odluka talijanske vlade o oštrim mjerama štednje.

No, ne iznenađuju što je i protekloga tjedna tečaj eura bio vrlo hirovit. Kako ističu stratezi, europski čelnici jure iz jedne krize u drugu.

„Tečaj eura samo je išao gore-dolje. Nisam entuzijastična oko te valute, jer eurozona nije riješila svoje probleme dugoročno. Svaki puta kada tečaj eura jača zbog olakšanja, počnem ga prodavati“, kazala je Rebeca Patterson, analitičarka u fondu J.P. Morgan Asset Management.

Ona preporučuje svojim klijentima prodaju eura u odnosu na dolar svaki puta kada se njegov tečaj približi razini od 1,45 dolara, a prodaje ga dok ne dosegne 1,40 dolara.

Patterson kaže kako ne očekuje rješenje dužničke krize sve dok se europski parlamentarci u jesen ne vrate s godišnjeg odmora i odobre izmjene propisa vezanih uz europski fond za financijsku stabilnost.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙