FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: novi oštar pad cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 11. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Strahovanja da će dužnička kriza u eurozoni zahvatiti francuske banke, što bi naštetilo i američkima, izazvala su u srijedu novi oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, samo dan nakon što su se ulagači ponadali da bi se tržište moglo smiriti.

Dow Jones indeks potonuo je jučer 519 bodova, ili 4,62 posto, na 10.719 bodova, najnižu razinu u 11 mjeseci. S&P 500 pao je, pak, 4,42 posto, na 1.120 bodova, a Nasdaq indeks 4,09 posto, na 2.381 bod.

Nagle promjene smjera na tržištu, oštri padovi i snažni usponi cijena dionica u samo nekoliko minuta postali su uobičajeni. Jučer je Dow Jones indeks već peti dan zaredom oscilirao u rasponu većem od 400 bodova, što podsjeća na vrhunac financijske krize ujesen 2008. godine, kada je u jednom dan Dow Jones oscilirao i do 800 bodova.

U utorak se činilo da je tržište pronašlo podršku, nakon što je središnja američka banka Fed, u dosad nezabilježenom pokušaju 'hlađenja' tržišta, obećala da će ključne kamate još najmanje dvije godine ostati rekordno niske. No, dobici cijena dionica u utorak za više od 4 posto već su idućega dana sasvim izbrisani.

„Tržište uskače iz euforije u depresiju dok pucnete prstima. Trenutačno ga pokreću emocije i udarni naslovi, pa su oscilacije cijena izuzetno velike. Ovo doista nije tržište za ulagače sa slabim želucem“, kaže Chris Brown, portfelj menadžer u fondu Pax World Balanced Fund.

Jučer je ulagače na rasprodaju dionica natjerala dužnička kriza u Europi jer su se na tržištu proširile špekulacije kako će nakon SAD-a i Francuska ostati bez najvišeg AAA kreditnog rejtinga.

Premda su to neke rejting agencije opovrgnule, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prekinuo je godišnji odmor i na izvanrednoj sjednici vlade obećao oštro smanjenje državnoga duga.

No, to nije umirilo ulagače. Doduše, procjene rasta francuskog gospodarstva znatno su bolje nego procjene za Španjolsku i Italiju, kojima prijeti dužnička kriza.

No, rast francuskog gospodarstva se usporava, a vlada proteklih godina nije uspjela smanjiti proračunski deficit koji je lani dosegnuo 7,1 posto bruto domaćeg proizvoda. Niti jedna druga članica eurozone s najvišim, trostrukim A rejtingom nema veći državni dug od Francuske – oko 85 posto BDP-a.

Zbog toga su se dionice tamošnjih banaka našle pod snažnim pritiskom. Cijena Credit Agricole potonula je gotovo 12, a Societe Generalea više od 14 posto.

Strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni izazvala su i oštar pad cijena dionica vodećih njemačkih, talijanskih i britanskih banaka, pa je jučer indeks europskih banaka potonuo 6,7 posto.

To je uzdrmalo i američke banke jer su one veliki kreditori europskih banaka, pa bi mogle pretrpjeti gubitke zbog dužničke krize u eurozoni. Stoga je KBW indeks američkog bankarskog sektora jučer pao 4,9 posto, pri čemu su cijene dionica Bank of America, Citigroupa i Goldman Sachsa potonule više od 10 posto.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio je, pak, 23 posto, na 43 boda, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Obujam trgovanja ponovno je bio iznadprosječan, što ukazuje na ubrzano povlačenje s tržišta. Na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 15 milijardi dionica, gotovo dvostruko više od ovogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,05 posto, na 5.007 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,13 posto, na 5.613 bodova, a pariški CAC 5,45 posto, na 3.002 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙