FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jezerinac: u ovoj zemlji nije sve crno

Autor: tkol
KNIN, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Vojni biskup Juraj Jezerinac poručio je danas u svojoj propovjedi na svetoj misi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i blagdana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta kako "unatoč svakodnevnog negativnog prikazivanja naše svakidašnjice, valja gledati s optimizmom, jer u ovoj zemlji nije sve crno".

I danas, kao i uvijek, Hrvatska treba ljude vjere što s nadom grade budućnost, ne bježeći od bilo kakvog napora oko dobra, imajući pred sobom opće dobro naroda, a ne vlastitu korist i interese, naglasio je biskup Jezerinac.

U svijesti našeg naroda, kako je rekao, ulazak hrvatske vojske 5. kolovoza l995. u kraljevski grad Knin nema tek značenje oslobođenja jednog u nizu okupiranih gradova, nego, uz konkretno oslobađanje prostora i ljudi, taj povijesni događaj simbolično i stvarno zaokružuje borbu Hrvata za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost.

Ponosni smo na to vrijeme i te događaje, što pokazuje i ova središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti, u kojoj su od početka prisutne sve sastavnice hrvatskog društva, rekao je biskup Jezerinac dodajući kako ujedinjeni u zajedničkoj proslavi, u svečanom državnom protokolu sudjeluju predstavnici Crkve, a u svečanom euharistijskom slavlju nositelji političke vlasti te predstavnici vojske i policije.

"Naraštaj hrvatske vojske i policije koji je obranio Hrvatsku, imao je sreću biti sudionikom stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske, o kojoj su stoljećima sanjala pokoljenja. Bili su nošeni srcem i vjerom. Najjače oružje koji su ponijeli na bojište bilo je bogoljublje i domoljublje, narodni ideali i univerzalna ljubav", rekao je biskup Jezerinac. Vodila ih je ljubav prema domovini i svakom čovjeku, rekao je dodajući kako su bili uvjereni da su na strani pravde, istine i slobode, da će poput biblijskog malog Davida pobijediti Golijata, koji je računao na svoje mišice.

Nove naraštaje hrvatske vojske i policije čekaju novi izazovi, rekao je i dodao kako se "profesionalni vojnici i policajci ne mogu voditi samo srcem, nego i duhom i znanjem". "Osim stručnosti, moraju imati duhovne kvalitete. Ljudi siromašnog duha nikome nisu oslonac u životu, niti garancija sigurnosti," poručio je.

Svima nama koji smo doživjeli plodove uloženih žrtava u obrani predstoji duhovna obnova u istini i pravdi, u slozi, ljubavi i miru, u zauzetosti oko općeg dobra, boreći se protiv svih negativnih pojava, pljački i prijevara, kako bi Hrvatska postala i ostala zemlja prava, poštenja i čestitosti, naglasio je biskup Juraj Jezerinac.

"U ovoj svetoj misi molimo Boga za sve one koji su u službi domovine. Molimo za odgovorne ljude u politici, za dužnosnike hrvatske države koji odlučuju o sudbini ljudi: neka Gospodin upravi njihove misli i srca kako bi znali, najprije moliti za mudrost i pronicavost u pravednom upravljanju društvom i državom. Na nama je moliti da i sami budemo mudri u izboru mudrih i pronicavih dužnosnika koji će pošteno i pravedno služiti općem dobru, služiti dobru čovjeka", poručio je vojni biskup Juraj Jezerinac.

Izrazio je i uvjerenje da je sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više od protokolarnog čina. "Ako je tako, a vjerujemo da jest, ta nas činjenica raduje, jer je znak da se duhovne vrijednosti poštuju", poručio je biskup Jezerinac pred okupljenim državnim i vojnim dužnosnicima, predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora te predstavnicima grada Knina i Šibensko kninske županije.

(Hina) xkt yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙