FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo uvoz prirodnog plina u RH novim interkonekcijskim plinovodom Hrvatska-Mađarska

Autor: dsta
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Plinacro je danas, u suradnji s mađarskim operatorom plinskoga transportnog sustava, pretransportirao prve količine prirodnog plina novoizgrađenim interkonekcijskim plinovodom Hrvatska-Mađarska.

Time je Plinacro danas, nakon pune 33 godine uvoza plina dosad jedinom intekonekcijom sa Slovenijom, omogućio uvoz plina novim dobavnim pravcem te time potrošačima u Hrvatskoj osigurao sve tehničke preduvjete za sigurnu i pouzdanu opskrbu hrvatskog tržišta prirodnim plinom, priopćili su iz Plinacroa.

Ovom su interkonekcijom osigurani dostatni kapaciteti za uvoz plina u Hrvatsku, omogućena je diverzifikacija izvora, a ovisno o realizaciji drugih strateških projekata (npr. LNG) i izvoz plina iz Hrvatske na druga tržišta, navode iz nacionalnog operatora plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske.

Ugovor o zajedničkoj realizaciji interkonekcijskog plinovoda Slobodnica-Donji Miholjac-Dravaszerdahely-Bata-Városfold potpisan je 2009. sa rokom završetka izgradnje do kraja 2010. i puštanje interkonekcije u rad sredinom 2011. godine.

Interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska na hrvatskoj strani je uključivao izgradnju plinovoda Slobodnica-Donji Miholjac i Donji Miholjac-Dravaszerdahely, ukupne duljine 80,5 km, a na mađarskoj strani plinovode Dravaszerdahely-Bata-Városfold, ukupne duljine 210 km.

Ukupna vrijednost projekta kompletne izgradnje interkonekcijskog plinovoda (i hrvatske i mađarske dionice) iznosila je 395 milijuna eura, od kojih je na hrvatskoj strani, Plinacro investitor radova u vrijednosti od 75 milijuna eura.

Realizacija ovog projekta podjednako je bila važna kako za Hrvatsku i Mađarsku, tako i za Europsku uniju, navode iz Plinacroa.

Hrvatska, uz novi pravac dobave prirodnog plina i iskorištenje najvažnijeg dijela plinske infrastrukture, ovu interkonekciju, uključujući i skladišne kapacitete, može iskoristiti i za povezivanje na potencijalno realizirane velike međunarodne plinovodne projekte.

Istodobno, ta će interkonekcija, nakon izgradnje LNG terminala, omogućiti Mađarskoj i Europskoj uniji opskrbu plinom u obrnutom smjeru, iz Hrvatske prema Mađarskoj. Upravo stoga Europska je komisija uvrstila interkonekcijski plinovod Hrvatska-Mađarska u strateški važne energetske projekte.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙