FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex probio 200-dnevni pomični prosjek, loša tehnička slika tržišta

Autor: scvi
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas je Crobex indeks probio 200-dnevni pomični prosjek, što ukazuje na dugoročni negativni trend, no vrlo niska likvidnost zasad štiti domaće tržište od većih gubitaka.

Crobex indeks oko podneva je iznosio 2.147 bodova, što je 0,64 posto manje nego jučer. Crobex10 iznosio je 1,150 bodova, što je 0,54 posto manje.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Niska likvidnost djelomično štiti domaće tržište dionica od većih gubitaka i izrazito negativnog raspoloženje sa svjetskih burzi. Ipak, i kod nas su cijene dionica danas većinom u minusu“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar u društvu za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Tehnička slika tržišta nije ohrabrujuća, dodaje Laća.

„Crobex je danas probio 200-dnevni pomični prosjek, koji se nalazi na 2.153 boda, što ukazuje na dugoročni negativni trend. Prva potpora indeksu sada je na 2.137 bodova, gdje je 10-dnevni pomični prosjek, a potom na 2.126,35 bodova, gdje se nalazi 200-dnevni eksponencijalni pomični prosjek. Tek na tim razinama mogli bi se pojaviti veći kupci“, ocjenjuje Laća.

Najveći promet ostvaren je do podneva povlaštenom dionicom Adrisa, svega 670.000 kuna. Cijena joj je u minusu oko 1 posto, na 238 kuna.

U nešto većem fokusu investitora još je i dionica HT,a sa 558.000 kuna prometa, i padom cijene za 0,28 posto, na 252,64 kune.

Ni najnoviji podatak Državnog zavoda za statistiku o prometu u domaćoj maloprodaji ne daje razloga investitorima za optimizam.

(DZS) je danas objavio prvu procjenu prometa u trgovini na malo, koja je ukazala da je u lipnju potrošnja realno porasla za 1 posto, dakle po istoj stopi kao i u prethodnome mjesecu, ali i nižoj od 1,4 posto, koliko su očekivali makroekonomisti u anketi Hine.

A nakon jučerašnjeg brutalnog pada cijena dionica na svjetskim burzama, i jutros su nastavljeni oštri padovi, jer investitore ponajviše zabrinjava skok cijene zaduživanja Italije i Španjolske iznad 6 posto.

„Ipak, podaci o većem od očekivanja prometu u maloprodaji u lipnju i bolji od očekivanja PMI indeks za uslužni sektor eurozone donekle su amortizirali paniku investitora, tako da su europski burzovni indeksi nadoknadili dio jutrošnjih gubitaka“, navodi Laća.

Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u minusu između 0,5 i 1 posto.

„Budu li današnji podaci agencije ADP o zaposlenosti u američkim privatnim kompanijama u srpnju i indeks upravljanja nabavom u američkom uslužnom sektoru bolji od očekivanja, mogli bi dodatno smiriti strah investitora“, kaže Laća.

Na financijskim tržištima u svijet nestrpljivo se čekaju i sutrašnja zasjedanja Bank of England i Europske središnje banke (ECB).

„S nastavljenim rastom prinosa pod talijanskim i španjolskim državnim obveznicama, investitori s nestrpljenjem čekaju zasjedanje ECB-a da vide hoće li monetarni zakonodavac nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, ostaviti je nepromijenjenom ili je olabaviti. Pratit će se i tjedni podaci o nezaposlenosti u SAD-u, jer nakon oštrih rasprodaja investitori traže razloge za oporavak burzi“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙