FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski teretni prijevoznici prijete blokadom Karavanki

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. kolovoza 2011.(Hina) - Udruga slovenskih teretnih prijevoznika zaprijetila je u utorak da će u petak vozilima svojih članova zapriječiti cestu na slovenskoj strani austrijsko-slovenskog tunela Karavanke, kako bi postigla da Austrija ukine ograničenja za teretni prijevoz u dane vikenda koje je u tom tunelu uvela prošlog tjedna, tumačeći potez sigurnosnim razlozima.

Slovenska tiskovna agencija STA javila je u utorak da su slovenski teretni prijevoznici tu mjeru najavili kao odgovor na "jednostrano ograničenje" u teretnom prometu koje je austrijska vlada u tom tunelu uvela prošlog petka, a koje je pogodilo slovenske prijevoznike.

Pravdajući to razlozima sigurnosti prometa, austrijska je strana u tunelu Karavanke uvela zabranu prometa teških teretnih vozila čija ukupna dopuštena masa prelazi 7,5 tona.

Takva vozila ne smiju se koristiti tunelom u dane vikenda i to od petka u 22 sata do subote u 15 sati, a predviđeno je da će mjera biti u primjeni do 3. rujna ove godine.

Slovenski teretni prijevoznici traže da se mjera opozove.

Slovenski mediji navode da je austrijski potez kao jednostran čin ocijenio i slovenski ministar prometa Patrick Vlačič, u pismu austrijskoj ministrici prometa Doris Bures u kojemu ju je pozvao na bilateralno rješenje tog pitanja, a na koje još čeka odgovor.

Čelnik slovenske prijevozničke udruge Andrej Klobasa u utorak je za Slovenski radio izjavio da će prije blokade tunela Karavanke planirane za petak pokušati stupiti u telefonski kontakt s austrijskom ministricom, te pozvao premijera Boruta Pahora da se aktivnije angažira u rješenju zapleta.

Slovenski mediji objavili su u utorak popodne da je slovenska policija, reagirajući na moguće blokiranje međudržavnog tunela na važnoj prometnici autoceste A 11 u jeku turističke sezone u priopćenju za javnost navela da je spremna i za takav razvoj događaja i da će se pobrinuti za sigurnost odvijanja prometa i u slučaju da dođe do blokade.

(Hina) xfl ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙