FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Objavljen natječaj za člana arbitražnog suda

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. srpnja 2011. (Hina) - U službenom listu Republike Slovenije u petak je objavljen natječaj za izbor slovenskog člana arbitražnog suda koji će odlučivati o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, na natječaj se u 30-dnevnom roku mogu prijaviti diplomirani pravnici koji ispunjavaju kriterije za izbor članova međunarodnih sudova i arbitraža te uvjete za izbor sudaca vrhovnog i ustavnog suda, a uvjet je i slovensko državljanstvo kao i aktivno znanje engleskog jezika.

Kandidata za slovenskog člana arbitražnog suda među prispjelim prijavama na natječaj bira predsjednik republike Danilo Tuerk, nakon što dobije mišljenje vlade ili sudbenog vijeća. Predloženog kandidata parlament mora potvrditi natpolovičnom većinom.

Predsjednik može predložiti i više kandidata, a ako nitko od njih ne dobije potrebnu većinu glasova zastupnika, onda parlament može ponoviti glasovanje i izabrati kandidata koji je dobio najveći broj glasova, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA. Ministar pravosuđa Aleš Zalar izjavio je da ne isključuje mogućnost da bi parlament o slovenskog članu arbitražnog suda glasovao već u rujnu, na prvom redovnom zasjedanju nakon ljetne stanke.

Prema sporazumu o arbitraži za rješenje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, svi postupci predviđeni sporazumom otpočinju nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s EU-om, što se očekuje krajem ove godine.

U petočlano arbitražno vijeće Hrvatska i Slovenija imenuju po jednog arbitra, dok ostala tri biraju s liste međunarodnih stručnjaka koje će im predložiti Europska komisija.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙