FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski MUP potvrdio da "izvodi aktivnosti" vezano uz izručenje Sanadera

Autor: dhai
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da sudjeluje u "aktivnostima" vezanim uz izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz Austrije u Hrvatsku, no nije iznijelo nikakve pojedinosti o toj akciji.

Na pitanje Hine može li potvrditi da je slovenska policija na granici preuzela Sanadera od austrijske policije, te da ga vozi prema granici s Hrvatskom, glasnogovornica slovenskog ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole rekla je u telefonskom razgovoru iz Ljubljane, da policija "izvodi akciju s tim u vezi".

"Izvodimo akciju s tim u vezi, ne mogu vam otkriti druge pojedinosti", rekla je Drole za Hinu. "Prava adresa za upit je MUP Hrvatske", dodala je.

Sanadera su austrijske vlasti oko 18,30 sati trebale predati slovenskim vlastima, izvijestio je austrijski Kleine Zeitung.

Prema pisanju tog austrijskog lista, Sanader će u Hrvatsku biti prebačen automobilom te će cestovnim putem iz Slovenije prijeći u Hrvatsku. Iz Saveznog suda u Salzburgu saznaje se da je dana dozvola za izručenje bivšeg hrvatskog premijera.

Slovenski internetski portali izvješćuju da bi bivši hrvatski premijer u Zagrebu trebao biti oko 21 sat. Portal slovenskog lista "24ur" piše da je iz zatvora u Salzburgu potvrđeno je kako je Sanader krenuo prema Hrvatskoj. Nešto prije 18 sati iz zatvora u Salzburgu izašao je crni policijski kombi, a bivši premijer bi u Remetincu trebao biti u 21 sat.

Glasnogovornica tužiteljstva u Salzburgu Barbara Feichtiger u telefonskom razgovoru za Hinu nije opovrgla da je u tijeku operacija prebacivanja bivšeg hrvatskog premijera iz Salzburga u 420 km udaljeni Zagreb.

Nalog za Sanaderovo izručenje potpisala je ministrica pravosuđa Beatrix Karl, a 11. srpnja je predan okružnom sudu u Salzburgu, gdje se bivši premijer nalazio u pritvoru od 10. prosinca prošle godine. Bivši premijer tereti se za osam kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje drugih, primanje mita, udruživanje u zločinačku organizaciju. Službeno su otvorene četiri istrage. Bivši premijer iz Austrije je preko odvjetnika odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret te najavio da će se aktivno braniti.

(Hina) xdh/vk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙