FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adut Bijele kuće u pregovorima o smanjenju proračunskog manjka

Autor: vmom
WASHINGTON, 1. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Bijela kuća ima važan instrument u svome arsenalu kojim može utjecati na razgovore u Kongresu oko daljnjih mjera smanjenja proračunskog manjka u nadolazećim mjesecima, a to je istek roka važenja poreznih olakšica za najbogatije iz razdoblja predsjednika Georgea W. Busha.

Nakon što je predsjednik Barack Obama iznio pojedinosti dogovora o smanjenju deficita postignutog u nedjelju, dužnosnici Bijele kuće istaknuli su da će se uložiti veto na svaki pokušaj produljenja primjene poreznih olakšica za najimućnije Amerikance nakon njihova isteka krajem 2012., ako se ne postigne dogovor o ostalim mjerama za reformu američkog poreznog zakona.

Prijetnja koju Obama nerijetko ponavlja, nakon što je protiv volje produljio primjenu tih olakšica lani, ima za cilj umiriti kritičare unutar njegove demokratske stranke, koji su razočarani što te mjere za povećanje državnih prihoda nisu dio sporazuma postignutog u nedjelju.

Prema sporazumu, koji još moraju odobriti zakonodavci, američki deficit bio bi smanjen za oko 2.400 milijardi dolara u desetogodišnjem razdoblju, s tim da bi posebno uspostavljeni odbor u Kongresu trebao pribaviti 1.500 milijardi dolara kroz reformu poreza i druge mjere smanjenja deficita.

Obama je tražio republikance da pristanu na popunjavanje nekih poreznih 'rupa' za korporacije i podignu porezu za imućne u sklopu kompromisnog sporazuma o smanjenju manjka. No, republikanci su to ignorirali, ističući da će svako povećanje poreza naštetiti gospodarstvu, i ta je rasprava tjednima priječila postizanje sporazuma.

Ako jučerašnji sporazum prođe u Kongresu, pitanje povećanja prihoda bit će upućeno novouspostavljenom kongresnom odboru. Iz Bijele kuće kažu da ako ne bude postignut dogovor o poreznoj reformi, porezne olakšice koje je uveo Bush postat će prošlost.

"Predsjednik je jasno kazao da neće potpisati produljenje važenja poreznih olakšica za bogate. Time će u slučaju izostanka sveobuhvatne porezne reforme približno 800 milijardi dolara prihoda biti namaknuto samo zahvaljujući isteku tih olakšica", kazao je jedan dužnosnik Bijele kuće. "To će mislim biti poput motivirajućeg faktora za obje stranke".

Dužnosnici obje stanke iskazali su interes za reformu američkog poreznog zakona, no pojedinosti njezine provedbe ostaju prijeporna točka.

Demokrati žele da najbogatiji Amerikancima ponovno plaćaju stope poreza koje su bile na snazi u vrijeme predsjednika Billa Clintona u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Republikanci tvrde da će vraćanje tih poreznih stopa dovesti do povećanja poreza koji bi zakočio gospodarski rast.

Dužnosnici Bijele kuće poručuju da će Obama uložiti veto na produljenje olakšica, čak i ako budu povezane s nastavljenim smanjenjem poreza za srednju klasu, za koje se on zalaže.

"Predsjednik je jasno kazao da ako izostane sveobuhvatna porezna reforma, neće produljiti olakšice. A oni u Kongresu morat će odlučiti hoće li ili neće tada dopustiti istek poreznih olakšica za srednju klasu. Mi mislimo da vjerojatno neće. Stoga ponavljam, mislim da je to svima poticaj", kazao je jedan dužnosnik Bijele kuća.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙