FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: 21 rudar poginuo, 16 nestalo u dvjema nesrećama

Autor: vrad
LUGANSK, 29. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Dvadeset jedan rudar je poginuo, a šesnaest ih se smatra nestalima u dvjema nesrećama na istoku Ukrajine, koje se pribrajaju dugom nizu katastrofa što redovito pogađaju rudarsku industriju te bivše sovjetske republike.

Sedamnaest rudara je izgubilo život, a devet se vode kao nestali nakon eksplozije, najvjerojatnije metana, u rudniku na području Luganska, u noći na petak, rekao je čelnik ministarstva za izvanredna stanja.

Tijekom jutra, dogodila se još jedna nesreća u rudniku blizu Donjecka, gdje su, po najnovijim podacima, četiri osobe poginule, a sedam je nestalo u rušenju rudarskog dizala.

Prva nesreća se dogodila nešto prije 2 sata po mjesnom vremenu dok je skupina od 28 rudara radila na dubini od 915 metara u rudniku Istočna suhodolska.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prekinuo je odmor na Krimu i posjetio taj rudnik u vlasništvu holdinga Rinata Ahmetova, najbogatijeg Ukrajinca, koji je financirao njegovu predizbornu utrku.

"Devet osoba je još pod zemljom. Ne znamo u kakvu su stanju", rekao je predsjednik, ocijenivši da je nužno poboljšati sigurnosne mjere u rudnicima.

"Takve se tragedije više ne smiju događati", istaknuo je.

Druga nesreća dogodila se tijekom jutra u rudniku Bažanovi u gradu Makijvki, gdje se srušilo dizalo iznad okna visoko 70 m.

"Četiri osobe su izgubile život, četiri su ozlijeđene, a sudbina još sedmorice nije poznata", ističe ministarstvo za izvanredna stanja.

Guverner pokrajine Andrij Šišatski rekao je nešto ranije da rudari zatrpani pod zemljom daju "znakove života".

"Spasioci čuju glasove pod ruševinama. Naša je zadaća da ih što prije izvučemo", kazao je.

Ukrajinski rudnici smješteni su uglavnom na istoku zemlje i nesreće koje se u njima događaju gotovo redovito su popraćene žrtvama zbog nedostatne opremljenosti i nepoštivanja standarda o sigurnosti.

Tri rudara poginula su ugušena plinovima u rujnu u drugome rudniku u području Luganska.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙