FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radin nije iznenađen odlukom Ustavnog suda - izvijestit će i Bruxselles

Autor: dspo
PULA, 29. srpnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin danas je izjavio kako "ne može reći da ga je odluka Ustavnog suda iznenadila" te da je upravo zato unaprijed upozoravao i s tim u vezi uputio pismo hrvatskom i talijanskom predsjedniku Ivi Josipoviću i Giorgiu Napolitanu.

"Moje povjerenje prema tomu sudu pada nakon svake presude. Stoga ću o tom slučaju izvijestiti Bruxelles, zemlje članice EU-a te mislim da ima dovoljno razloga da cijeli slučaj proslijedimo i Eurospkom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", kazao je Radin za Hinu.

"Smatram kako na Ustavnom sudu sjedi previše političara, odnosno ljudi s političkom prošlošću, od same predsjednice nadalje", kazao je Radin. Dodao je kako će se sada "na izbore ići s jednim sklepanim zakonom, sastavljenim od dvaju zakona, starog i novog, što je presedan čak i za kreativnost toga suda".

Po njegovim riječima poništiti odredbe ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, koji je donesen konsenzusom u Hrvatskom saboru i koji je potpisao hrvatski predsjednik bez ikakvih ustavnih primjedaba, zapravo je uvreda parlamenta i predsjednika Republike.

Radin je izjavio da je svjestan tih teških kvalifikacija, no težak je i način, ocijenio je, na koji je ustavni sud vodio taj predmet.

Nije ustavni sud "sveta krava", Ustav je "sveta krava", naglasio je Radin, dodavši kako je Ustav nedodirljiv, "dok je ustavni sud podložan kritici".

Dodao je kako će nakon izbora predložiti da se pokrene inicijativa po kojoj bi se promijenio ustavni zakon o ustavnom sudu. Time bi se, smatra, prekinula praksa da političari završe karijeru na sudu.

"Od njih je doista teško očekivati da budu neutralni pošto su bili aktivni u politici", zaključio je Radin i najavio kako će o svemu ponovno izvijestiti talijanskog predsjednika Napolitana. Ujedno je istaknuo kako je o ovom slučaju već razgovarao s talijanskim veleposlanstvom.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙