FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO i GONG pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Autor: trub
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Čelnici HHO-a i GONG-a danas su, kao jedni od predlagatelja ocjene ustavnosti, pozdravili odluku Ustavnog suda, kojom su ukinute odredbe izmijenjenog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ističući kako je ta odluka bila i očekivana.

"Apsolutno sam očekivao takvu odluku, to je najnormalnija odluka", izjavio je Hini predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, odbacivši navode da se tim činom Hrvatska, s obzirom da su parlamentarni izbori najavljeni za četiri mjeseca, našla u ustavnoj krizi.

"Ustavna bi kriza bila da se izbori održe po pravilima koja su neustavna", poručio je, naglasivši da Ustavni sud nije mijenjao Ustavni zakon, nego samo ukinuo odredbe koje se tiču biračkog prava manjina - da manjine s manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu Hrvatske uz opće imaju i posebno, dvostruko pravo glasa, dok manjine s više od 1,5 posto, dakle srpska manjina, nema dvostruko pravo glasa, ali joj se jamči najmanje tri zastupnika u Saboru - koje je ocijenio neustavnima.

Iako je Ustavni sud u obrazloženju odluke naveo kako se predstojeći parlamentarni izbori, ne donese li Sabor nova i na Ustavu utemeljena pravila, imaju održati po propisima koji su na snazi bilo prije izmjena Ustavnog i Izbornog zakona prošle godine, Čičak ne očekuje da će Sabor najesen, na svom zadnjem zasjedanju, mijenjati izborna pravila, jer to i ne može godinu dana prije održavanja izbora.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić također je pozdravio i očekivanom nazvao odluku Ustavnog suda, ali i prigovorio da je ona trebala biti donesena puno ranije, kako bi se smanjila pravna nesigurnost prije izbora.

"Nas očekuju izbori za par mjeseci, a tek sada znamo pravila", rekao je, dodavši kako i nakon odluke Ustavnog suda ostaje problematičan način glasovanja pripadnika nacionalnih manjina.

Zelić se osvrnuo i na nagađanja u medijima da su ustavni suci, u procesu donošenja te odluke, bili pod jakim političkim pritiskom, pozivajući suce da, dogode li se takve stvari i ubuduće, javno imenuju one koji na njih vrši pritisak.

"Za nas u GONG-u odluka se zasad čini dobra. Ustavni sud se držao Ustava i nije podlegao političkim pritiscima", poručio je Zelić.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙