FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Starigrad Paklenica Film Festival od 6. do 12. kolovoza

Autor: agrb
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Međunarodni festival glazbenog dokumentarca Starigrad Paklenica Film Festival (SPFF), u okviru kojega će se prikazati 25 filmova, održat će se od 6. do 12. kolovoza, a organizatori najavljuju da će ovogodišnje, drugo izdanje obilovati hrvatskim premijerama tog filmskog žanra.

Iz programa se izdvaja film o grupi "Bijelo Dugme" u režiji Igora Stoimenova koji otkriva dosad nepoznate priče vezane za band i sve članove koji su prošli kroz njega te hrvatske premijere filma "Orkestar" sarajevskog redatelja Pjera Žalice o Plavom Orkestru, tinejdžerskom pop fenomenu iz druge polovice osamdesetih i nagrađivanog filma "White Stripes - Under White Great Northern Light" s kanadske turneje tog sada već bivšeg banda, u režiji Emmeta Malloya.

Premijerno će se prikazati i film "Music by Prudance" redatelja Rogera Rossa Williamsa, koji je 2010. dobio Oscara za najbolji kratki dokumentarac, a na programu je i film "Elle et Louis en Studio", priča o glazbenim počecima kantautorice Carle Bruni, današnje supruge francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Film "Big Foot Mama – Tist' dan v tednu" govori o jednoj od najpoznatijih slovenskih rock grupa koja je obilježila 20. obljetnicu osnutka, a izraelski "I Saw Girrafes in India" duhoviti je prikaz turneje izraelske grupe koja odlazi na turneju po Indiji unatoč terorističkim prijetnjama.

Poseban gost Festivala je Phil Grabsky, koji će se predstaviti s filmom "In Search of Mozart", kojim je prikazao životnu priču glazbenog genija.

Prikazat će se i film Irene Škorić o istaknutkom hrvatskom skladatelju i dirigentu Berislavu Šipušu, "Penny for the Song" Valentine Klasić o "Kraljevima ulice" te srpski film "Mica i okolne priče" Milana Nikodijevića o Mici Trofrtaljki, ikoni narodnjačke i trash scene.

U okviru "Francuskog tjedna" prikazat će se, među ostalim, filmovi "M – A Quoi ca Rime" o odnosu mladog glazbenika prema francuskoj šansoni, "Chab Mami – Le Mome", priča o čovjeku koji je otpjevao "Desert Rose" sa Stingom, "Une Vie de DJ Bob Sinclair" o jednom od vodećih europskih i svjetskih DJ zvijezda, te "Manu Chao – Gira Mundo Tour", priča u kojoj se prepliću glazba, politika i osobni stavovi tog velikana svjetske glazbene scene, iznimno popularnog i u Hrvatskoj.

Izvan konkurencije će se prikazati nagrađivani hrvatski film "Astralis Institution" Igora Neljaka, te "Winter Poem" Roka Predina.

Umjetnički selektor je Zoran Pezo, a u žiriju su filmski redatelj Danilo Šerbedžija, filmska kritičarka "Varietyja" Deborah Young i proslavljni lutnjist Edin Karamazov.

Osim Karamazova, u glazbenom dijelu festivala nastupit će Zoran Predin, novosadska ženska grupa "Frajle" i zagrebački dvojac "Astralis".

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙