FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Punat: spomen-obilježje braniteljima

Autor: lmol
PUNAT, 29. lipnja 2011. (Hina) - U Puntu na otoku Krku ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić otkrio je spomen-obilježje braniteljima s otoka Krka poginulima u Domovinskom ratu "U spomen na slavne dane pobjede".

Spomen-obilježje arhitekta Nenada Kocijana čini staklenu spiralnu skulpturu, a načinjeno je od postolja od bijelog kamena i staklenih elemenata.

"Otkrivamo ovo spomen-obilježje kao trajni spomenik na poginule branitelje s otoka Krka, ali i cijele Hrvatske. Njima dugujemo zahvalnost i drago mi je da na ovakav način trgamo od zaborava njih i njihova herojska djela", rekao je ministar Ivić.

Podsjetio je kako je to ministarstvo 2008. godine počelo provoditi projekt sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama poginulim u Domovinskom ratu, čime se želi poboljšati kvaliteta idejnih rješenja spomen-obilježja i njihove izvedbe te poticati sustavno pristupanje gradnji spomen-obilježja.

Po zahtjevu Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, to je ministarstvo sufinanciralo i taj projekt s 50.000 kuna.

Od 2008. do 2011. godine za provedbu projekta sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama poginulim u Domovinskom ratu osigurano je 5.570.000 kuna za izgradnju, postavljanje ili uređenje 50 spomen-obilježja. Godine 2011. sufinancirano je 13 projekata izgradnje i obnove spomen-obilježja.

S otoka Krka u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 1500 hrvatskih branitelja, među kojima 164 iz Punta. U obrani Hrvatske poginulo je devet branitelja s otoka Krka, a jedan je bio mještanin Punta.

Na otkrivanju spomen-obilježja bili su općinski načelnik Mladen Juranić i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka Zdenko Petrak.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙