FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nasukana jahta na Šolti i jedrilica na Dugom otoku

Autor: ista
ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - U uvali u Nečujmu na otoku Šolti rano jutros o morsko je dno udarila jahta "Skitnica", a u uvali Saharun na Dugom otoku nasukala se jedrilica "Swing", izvijestilo je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, navevši da nitko od članova posada dvaju plovila pod hrvatskim zastavama u havarijama nije ozlijeđen.

Splitskoj lučkoj kapetaniji jutros je oko 3,30 sati dojavljeno da je 12-metarska motorna jahta "Skitnica" udarila o dno u uvali u Nečujmu te da u jahtu, na kojoj su bili vlasnik i tri člana posade, prodire more. U pomoć im je priskočila čarter tvrtka "Nautica Centar Nava" sa svojim plovilima, a kapetanija je stavila svoj brod u pripravnost.

Tri sata poslije lučka je kapetanija obaviještena da su oštećenja popravljena i da u pratnji dvaju plovila jahta plovi u splitsku luku. Protiv zapovjednika bit će podnesen optužni prijedlog jer nije poštivao pravila sigurnosti plovidbe niti je prijavio članove posade.

Jedrilica "Swing", dužine oko 14 metara, jutros je oko 5 sati uputila poziv u pomoć jer se nasukala u Saharunu, uvali na Dugom otoku, i prijetila joj je opasnost da se prevrne. Pet švedskih državljana napustilo je jedrilicu u brodici za spašavanje, a u pomoć im je priskočio kapetan lučke ispostave u Božavi koji ih je smjestio u hotel. Brigu o nasukanoj jedrilici preuzela je čarter tvrtka Miramo Nautica iz Sukošana.

U uvali u Veloj Luci sinoć oko 22,20 sati zbog kvara je ostala plutati 14-metarska crnogorska jedrilica "Regina Elena" s osam francuskih državljana. Kako ih je nosilo prema obali i prijetilo im nasukavanje, organiziran je tegalj te ih je tvrtka "EmergenSea" oteglila u Vela Luku.

Na sidrištu ispred Ilovika se, pak, 11-metarska talijanska brodica "Menta" s dva člana posade zapetljala u sidrene lance s još jednom brodicom. Kako je vrijeme bilo mirno, te im na sidrištu nije prijetila opasnost, u pomoć im je nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poslala tvrtku "Sea Help".

Iz državnog centra 112 ranije je priopćeno da se jučer popodne između uvala Čigrađa i Slanice kod Murtera nasukala 15-metarska jedrilica na kojoj je plovilo osam njemačkih državljana. Nitko nije ozlijeđen niti je more onečišćeno. Jedrilica je odsukana uz pomoć drugog broda.

(Hina) xpp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙