FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Braču počela s radom radionica narodnih nošnji

Autor: trub
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i zagrebačke Posudionice i radionice narodnih nošnji jučer je u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču počela s radom radionica narodnih nošnji "Hrvatska etnoriznica", u kojoj će polaznici u idućih deset dana moći proći teorijsku i praktičnu nastavu iz tradicijskog tekstilnog rukotvorstva, prioćila je danas Hrvatska matica iseljenika.

Radionicu narodnih nošnji osnovala je prije desetak godina Hrvatska matica iseljenika i uvrstila u svoj redoviti godišnji program vidjevši da se brojne hrvatske folklorne skupine diljem svijeta, ali i u domovini, u svome radu redovito susreću s velikim problemima pri nabavci hrvatskih narodnih nošnji, njihovoj izradi, odijevanju, ukrašavanju, čuvanju i restauraciji oštećenih starinskih primjeraka.

"Hrvatska etnoriznica" namijenjena je osobama raznovrsnih interesa: kostimografima, umjetničkim voditeljima i plesačima folklornih društava, osobama koje se ručnim radom bave iz hobija u svoje slobodno vrijeme, svima koje zanimaju hrvatske narodne nošnje, tradicijski nakit i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo.

Stručni voditelj radionice i autor programa je uvaženi stručnjak Josip Forjan, a uz njega će ove godine svoje posebne vještine i tehnike predstaviti desetak demonstratora iz različitih dijelova Hrvatske

Program radionice obuhvaća teorijsku i praktičnu nastavu. Teorijska nastava na suvremen način pruža osnovne etnološke podatke o hrvatskim narodnim nošnjama, tehnikama izrade, načinu odijevanja i ukrašavanja. U praktičnoj se nastavi polaznicima pruža mogućnost da upoznaju i u potpunosti nauče brojne tehnike potrebne za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama.

Tijekom boravka u Pučišćima polaznici će naučiti krojiti, šivati i tkati na tkalačkim stanovima, isprobati vještinu izrade najrazličitijih vezova, ukrašavanje nošnji i oglavlja, izrađivat će tradicijski nakit i čipke, naučiti kako održavati nošnje i popravljati oštećenja.

I ove će godine biti podijeljeni u dvije grupe: početnu i naprednu. Dok početnici uče osnovne tehnike, napredni polaznici koji su u prethodnim godinama savladali temelje rukotvorstva, biraju pojedine sadržaje koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade lepoglavske ili paške čipke, šlingu, tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, izradu tradicijskog nakita, pletenje, različite načine ukrašavanja tkanina i sl.

Ove će godine u radu "Hrvatske etnoriznice" sudjelovati četrdesetak sudionika: polaznika i demonstratora, iz Njemačke, Švedske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine) te iz cijele Hrvatske.

Radionica narodnih nošnji traje deset radnih dana, a posljednjega dana, 4. kolovoza, održat će se u Klesarskoj školi u Pučišćima tradicionalna izložba radova svih polaznika, pod nazivom "Otvoreni dan", gdje će pokazati svoje najnovije uratke uz praktičnu demonstraciju njihove izrade, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙