FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

45. međunarodna smotra folklora od 20. do 24. srpnja u Zagrebu

Autor: ntod
ZAGREB, 19. srpnja 2011. (Hina) - Ovogodišnja, 45., međunarodna smotra folklora posvećena je Hrvatima iseljenima po svijetu pa će tako u pet dana smotre pred Zagrepčanima i njihovim gostima nastupiti foklorna društva i ansambli Hrvata iz deset zemalja, a svoju tradicijsku glazbu i plesove prikazat će i sedam domaćih, te devet inozemnih folkornih skupina, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Koncertne direkcije Zagreb.

Smotra, koja će početi 20. i trajati do 24. srpnja, posvećena je Hrvatima raspršenima po svijetu: starijem i novijem europskom i prekomorskom iseljeništvu, hrvatskim manjinama u Europi te Hrvatima iz BiH i njihovoj europskoj dijaspori.

"Da bi sačuvali barem dio starih, tradicijskih običaja domovine iz koje su potekli, naši su iseljenici uložili iznimno puno truda, volje i ljubavi i zato nam je drago što ih možemo ugostiti i pokazati koliko cijenimo njihova rad i ljubav prema hrvatskoj kulturnoj baštini", kazao je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Davor Žagar.

"Ovogodišnjom smotrom želimo ukazati na odnose hrvatskog iseljeništva prema zemlji i kulturi iz koje su ponikli, ali i na istovremeno uklapanje u društvo i kulturu nove domovine", istaknula je stručna i umjetnička ravnateljica smotre Zorica Vitez.

Podsjetila je da staru hrvatsku dijasporu u Europi imamo još od 16. stoljeća, u 19. stoljeća nastupio je val velikog iseljavanja u Ameriku, osobito južnu, a kasnije ponovno u europske zemlje, ali i daleke prekomorske, poput Novog Zelanda.

Hrvati su u iseljeništvu uspjeli sačuvati dio svog izvornog identiteta, ali su se i povezali sa starosjediocima pa tako, primjerice, ove godine uz hrvatski folklorni ansambl iz Novog Zelanda dolazi i umjetnička skupina starosjedilačkog novozelandskog stanovništva, Maora, s kojima je hrvatska isljenička zajednica blisko povezana, napomenula je Vitez.

Osim njih, nastupit će hrvatska društva i pojedinci iz Austrije, Argentine, Čilea, SAD-a, Njemačke, Švicarske, Češke, Mađarske i Italije te inozemni ansambli iz Grčke, Irana, Iraka, Italije, Španjolske i Crne Gore (albanska manjina - Tuzi).

Svečana priredba smotre, posvećena hrvatskim iseljenicima, održat će se u petak, 22. srpnja navečer na Gradecu.

Ovogodišnja smotra organizirana je u suradnji Koncertne direkcije Zagreb i Hrvatske matice iseljenika, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Priredbe će se održavati svaki dan u 10 i 20 sati na Trgu bana Jelačića (petkom od 19 sati), na ljetnoj pozornici Gradec od petka do nedjelje od 21 sat, u Gliptoteci HAZU-a, atriju galerije Klovićevi dvori i crkvi sv. Katarine, a plesne radionice na Gradecu i Gornjogradskoj gimnaziji.

Smotru će popratiti izložba "Moravski Hrvati: sjećanja" koja se otvara 20. srpnja u Studiju Josip Račić, a održat će se i koncert etnoglazbe 20. srpnja na Trgu bana Jelačića. Građani će moći pratiti i koncert "Umijeće gilakija" glazbene skupine iz Irana, 23. srpnja u Gliptoteci, te koncert Tradicijska crkvena glazba gradišćanskih Hrvata iz Neudorfa, 24. srpnja u crkvi Sv. Katarine.

Ljubitelji baštine i tradicijske glazbe i plesa moći će i ove godine sudjelovati na nizu radionica, a tijekom trajanja smotre svakodnevno će na središnjem trgu biti i Sajam tradicijskih obrta i suvenira.

Sudionici smotre nastupit će i na folklornim festivalima u Koprivnici, Zaprešiću i Vrbovcu.

(Hina) xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙