FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena retrospektivna izložba Jagode Buić

Autor: jnah
SPLIT, 25. srpnja 2011. (Hina) - Retrospektivna izložba Jagode Buić otvorena je večeras u splitskoj Galeriji umjetnina, u okviru programa ovogodišnjeg 57. splitskog ljeta.

Izložba predstavlja presjek njenog stvaralaštva proteklih pet desetljeća, a postavljena je uz potporu grada Splita i suradnju Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. Posjetitelji će ju moći razgledati do 31. kolovoza.

Uz monumentalne tapiserije izrađene od prirodnih materijala izloženi su desetci kolaža, crteža, kostimografskih i scenografskih kreacija, djela od papira i kolaži od recikliranih materijala.

"Pristup svakom materijalu je uvijek novi izazov, točnije neka nova kušnja, ali i nova mogućnost realizacije. Jagoda Buić je znala iskoristiti potencijale materijala poput tapiserije koja je živa, koja se na neki način ne da nikada do kraja ukrotiti. Takav je odnos nastavila i u papiru, pa i u najnovijem ciklusu Carta canta gdje često radi obrat organizacije koja je nekad minimalistička, ponekad primarna, a katkad geometrična. U svojim djelima pokazuje svoj nemir, ritam, narav, no istovremeno njezini radovi pjevaju", kazao je prilikom otvaranja izložbe akademik Tonko Maroević.

"Govorimo li o likovnom opusu Jagode Buić, mi govorimo o najvišim dometima jedne samosvojne likovnosti koja u sebi ne skriva veze s likovnom starinom, ali isto tako ima širom rastvorena vrata i prema novom vremenu, u kojemu sudjeluje, prinoseći mu svoj doživljaj i svoju interpretaciju njegovog pluralizma, njegovih nedoumica i turbulencija", o autorici je izjavio ravnatelj Galerije Josip Botteri Dini.

Jagoda Buić, inače rođena Splićanka, studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna, te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je cum laude na Academie fur angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Rimu i povijest kostimografije u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙