FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvara se retrospektivna izložba Jagode Buić u Splitu

Autor: zjur
SPLIT, 22. srpnja 2011. (Hina) - Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Galeriji umjetnina za ponedjeljak je najavljeno otvaranje retrospektivne izložbe Jagode Buić koja će, kako je najavio ravnatelj Josip Botteri, biti otvorena do 31. kolovoza.

Izložba je priređena uz potporu grada Splita, a organizirana je u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba te je uvrštena u program Splitskog ljeta.

"Izložbom koja nosi naziv 'Retrospektiva' splitskoj publici namjeravamo približiti život i djelo ove umjetnice kroz kronološki presjek njezina stvaralaštva od 60-ih godina 20. stoljeća do danas. Na izložbi će biti izložene tapiserije, kolaži, crteži i teatarski opus autorice", rekla je kustosica izložbe Marija Stipišić.

Jagoda Buić rođena je Splićanka, a studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na zagrebačkome Sveučilištu. Diplomirala je na bečkoj Akademiji primijenjene umjetnosti. Studirala je i filmsku scenografiju u Rimu i povijest kostimografije u Veneciji. Ostvarila je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u mnogim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se u inzistiranju na velikim prostornim ostvarenjima avangardnoga duha te zanimanju za mit i klasični svijet.

Godine 1965. osmislila je svoju prvu tekstilnu formu u prostoru koju je otkupio Muzej "Stedelijk" u Amsterdamu.

Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima u Veneciji, Sao Paulu, Lausanni i u najvažnijim svjetskim muzejima (Pariz, Rio de Jeneiro, Buenos Aires, Bruxelles, Zuerich, Tokio, Rim, Milano, Amsterdam, Oslo, Barcelona, New York, Beč itd.). Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama ("Metropolitan" u New Yorku, Muzej moderne umjetnosti u Parizu itd.).

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙