FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerom opere "La Gioconda" počinje 57. Splitsko ljeto

Autor: pgas
SPLIT, 12. srpnja 2011. (Hina) - Premijernom izvedbom opere "La Gioconda" Amilcarea Ponchellia (1834.-1886.) u četvrtak navečer počet će 57. Splitsko ljeto na kojemu će tijekom 32 festivalska dana sudjelovati 700 domaćih i stranih umjetnika u 43 događaja, odnosno dramskih, opernih i plesnih nastupa te koncerata, izložaba i filmskih projekcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Split.

Premijerom operom "La Gioconda", koju je režirao Ozren Prohić, dirigirat će maestro Nikša Bareza, koji je i ravnatelj 57. Splitskog ljeta, a izvest će je Opera splitskog HNK u suradnji s Operom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

"Opera 'La Gioconda' vrlo je teška i zahtjevna za sve koji sudjeluju u njenoj izvedbi", rekao je Bareza i podsjetio kako je ova opera premijerno izvedena u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca prije pet godina te je ta kazališna kuća za potrebe splitske premijere posudila kostime što će, kako je rekao, predstavu učiniti jeftinijom. No dodatne troškove za splitsku premijeru iziskivala je oprema za ozvučenje jer će predstava biti izvedena na otvorenom - na Prokurativama, dodao je zahvalivši splitskom gradonačelniku Željku Kerumu koji je obećao financijska sredstva za uporabu dodatne opreme.

Bareza je izvijestio i da su za splitsku premijeru opere "La Giocenda" angažirani neki od svjetski poznatih solista, ali za znatno manje honorare nego što je to uobičajeno za njihove nastupe na svjetskim pozornicama.

Posebice je istaknuta armenska sopranistica, kako je rečeno, svjetskog ugleda, Hasmik Papian koja će igrati naslovnu ulogu pjevačice La Gioconde. "Karijeru Hasmik Papian već su obilježile najprestižnije scene poput Metropolitana, La Scale, Carnagie Halla", navedeno je u materijalu za splitsku premijeru opere "La Gioconda".

Hasmik Papian rekla je da voli pjevati na otvorenom, kao što će to biti na splitskim Prokurativama. "Ozračje uoči premijere je magično, a za mene pjevati prvi put u Splitu predstavlja blagoslov", kazala je Papian.

Ostale uloge tumače Kristina Kolar (Laura, dama iz Genove), Ivica Čikeš (Alvise Badoero, inkvizitorski vođa, Laurin muž), Terezija Kusanović (La Cieca, slijepa Giocondina majka), zatim rumunjski pjevač Constantin Nica (plemić iz Genove Enzo Grimaldo), austrijski pjevač Markus Butter (inkvizitorski doušnik Barnaba) te Mate Akrap (Zuane, lađar i Barnabejac), Vinko Maroević/Špiro Boban (pisar Isepo), Franjo Pavić (pjevač) i Jadran Barišković (peljar).

(Hina) xpgas ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙