FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napuštena djeca na istočnoafričkim "cestama smrti"

Autor: vmrs
RIM, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Očajne somalske majke djecu na samrti napuštaju uz cestu na putu prema prekrcanim centrima u kojima se dijeli hrana, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Josette Sheeran, izvršna direktorica UN-ova Svjetskog programa za hranu rekla je na konferenciji za novinare u Rimu da zbog kombinacije prirodne katastrofe, jer u Somaliji vlada suša, i regionalnoga sukoba, stradava više od 12 milijuna ljudi.

"Sve točke na kojima se može dijeliti hrana apsolutno su prekrcane", rekla je Sheeran i dodala da izbjeglički kamp u kenijskome mjestu Dadaabu predviđen za 90 tisuća ljudi sada prima 400 tisuća.

"Želimo se pobrinuti da uz cestu ima hrane jer te ceste postaju ceste smrti: majke moraju napustiti preslabu djecu ili djecu koja su putem i umrla", rekla je.

Žene i djeca najugroženije su, rekla je direktorica WFP-a koja ovu krizu naziva "dječjom glađu" jer velikome broju djece prijeti smrt ili trajno oštećenje mozga zbog gladi.

WFP će nahraniti dva i pol milijuna pothranjene djece, a nastoji prikupiti novac za još više, rekla je Sheeran.

"Smatram da je to dječja glad jer su djeca najslabija i imaju najmanje izgleda da prežive", rekla je za Reuters.

"Čujemo da žene moraju donijeti strašnu odluku da ostave slabiju djecu kako bi spasile snažniju, a djeca im i umiru na rukama", rekla je.

Ministri i visoki dužnosnici našli su se u ponedjeljak u Rimu na sastanku UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu FAO i raspravljaju o tome kako do pomoći za stradale u najtežoj suši koja je pogodila regiju što se proteže od Somalije do Etiopije, Kenije i Đibutija.

WFP treba još 360 milijuna dolara za hitnu pomoć u hrani. Oxfam je priopćio da je za ovo krizno stanje ukupno potrebno još milijardu dolara.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙