FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži pola milijarde dolara više za humanitarnu pomoć

Autor: vrad
ŽENEVA, 20. srpnja 2011. (Hina/AFP) - UN je u srijedu zatražio 7,9 milijarda dolara za humanitarnu pomoć u 2011. namijenjenu potrebitima u tridesetak zemalja, među kojima i na Rogu Afrike, gdje vlada velika suša, pošto je nešto ranije bio zatražio 7,4 milijarde.

U UN-ovu izvješću koje je podnijela pomoćnica glavnog tajnika za humanitarna pitanja Valerie Amos iznosi se pregled humanitarnih potreba u 2011. nakon prvih šest mjeseci u godini i ističe se da "najviše zabrinjava suša na Rogu Afrike".

Dodatnih 500 milijuna dolara uključuje 120 milijuna dolara koje je zatražio FAO (UN-ova organizacija za prehranu i poljodjelstvo) kako bi se riješila kriza u tom afričkom području, a stanje gladi je proglašeno u dvama somalskim područjima.

"Najviše zabrinjava suša na Rogu Afrike", ističe UN u tom dokumentu objavljenom u prigodi ponovne procjene financijskih potreba.

"Broj osoba kojima je potrebna pomoć rast će idućih mjeseci", ocijenila je Valerie Amos.

Na jugu Somalije je od gladi umrlo "više tisuća djece", rekao je UNICEF-ov čelnik za žurne operacije Dermont Carty, dodajući da je teško utvrditi njihov broj zbog "ograničenog pristupa toj regiji".

Veliki korisnici UN-ove pomoći su i Sudan i Južni Sudan, gdje sukobi ne prestaju, a izbijaju i novi u naftom bogatoj regiji Južnom Kordofanu.

UN je morao zatražiti više novca zbog krize u Libiji i u Obali Bjelokosti.

Svake godine u ovo vrijeme UN preispituje svoje potrebe ovisno o stanju humanitarnih kriza u svijetu.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙