FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: U dvije regije juga Somalije vlada glad

Autor: mtro
NAIROBI, 20. srpnja 2011. (Hina/AFP) - U dvije regije na jugu Somalije, zahvaćene jakom sušom, Ujedinjeni narodi proglasili su stanje gladi ukazujući na "najtežu krizu hrane u Africi" u posljednjih 20 godina i pozivajući na mobilizaciju kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja.

Prema procjeni UN-a, oko 350.000 ljudi gladuje u regijama Bakool i Lower Shabelle, koje kontroliraju islamistički pobunjenici Al-Šebab. Stopa teške pothranjenosti prelazi 30 posto, a među 10.000 stanovnika više od 6 djece mlađe od pet godina umire svakog dana.

"Ako odmah ne djelujemo, glad će se proširiti na svih osam regija juga Somalije tijekom sljedeća dva mjeseca, zbog loše žetve i pojave zaraznih bolesti", upozorio je u Nairobiju koordinator za humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda za Somaliju Mark Bowden.

UN procjenjuje da je blizu polovine somalskog stanovništva ili 3,7 milijuna ljudi, od kojih 2,8 živi na jugu, već u kriznoj situaciji.

U dvije regije zahvaćene glađu, stopa smrtnosti i pothranjenosti se uspoređuju ili je viša nego tijekom prethodnih kriza koje su zadesile Niger 2005., Etiopiju 2001. i Sudan 1998., podsjećaju Ujedinjeni narodi.

"To je najteža kriza hrane u Africi nakon gladi u Somaliji 1991. i 1992., kada je umrlo 220.000 ljudi", preciziraju UN.

Stanje je posebice osjetljivo u Somaliji, gdje uz klimatsku katastrofu traju stalni oružani sukobi.

Trenutačna suša na Rogu Afrike zahvaća više od 10 milijuna ljudi, procjenjuje UN.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO),prema kojoj je glad već odnijela više desetaka tisuća života u Somaliji posljednjih mjeseci, tražila je dodatnih 120 milijuna dolara za rješenje regionalne krize.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je pozvala na poduzimanje trenutačnih mjera, kao i onih strukturalnih, za jačanje sposobnosti regije da reagira na buduće krize.

Predsjednik Afričke banke za razvoj Donald Kaberuka je ocijenio da bi rješenje trebalo uključivati mirovni sporazum u zemlji jer je uz sušu i neprekidni građanski rat doveo do katastrofe.

(Hina) xtm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙