FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvidra pozdravlja uhićenje Hadžića i pita se hoće pobijediti pravda

Autor: lmat
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) danas je pozdravila uhićenje posljednjega haaškog bjegunca Gorana Hadžića, ali, kažu u udruzi, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda.

"Ovo je uhićenje mali i spori korak prema pravdi za obitelji žrtava, a nadamo se da će pomoći u rasvjetljavanju činjenica i pronalasku velikog broja nestalih osoba, posebice u slučaju nasilno odvedenih i ubijenih iz vukovarske bolnice i Vukovara", stoji u priopćenju Hvidre koje je potpisao njezin predsjednik Josip Đakić. Ali, dodaje se u priopćenju, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, u udruzi nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda te da će i taj ratni zločinac odgovarati za užasna djela koja je počinio protiv čovječnosti, za pokolj, ubojstva, progone i ostale zločine koje je počinio, a koje je hrvatski narod pretrpio u obrani svoje Domovine.

U priopćenju se podsjeća na optužnicu koju je protiv Hadžića Haaško tužiteljstvo podignulo prije sedam godina. Iako je i naše županijsko tužiteljstvo u Vukovaru 2003. protiv njega i ostalih čelnika pobunjenih Srba podignulo optužnicu za zločine u Vukovaru 1991., Hadžić je nakon podizanja haaške optužnice pobjegao te se skrivao i bio nedostupan pravosudnim tijelima i licu pravde dugi niz godina, navodi HVIDR-a i ocjenjuje da je nakon 20 godina to uhićenje slaba utjeha obiteljima žrtava.

Od počinjenih ratnih zločina 1991. prošlo je dugih 20 godina, a uhićenje Hadžića, kao i uhićenje zloglasnoga Ratka Mladića, slaba je utjeha velikom broju žrtava i članovima njihovih obitelji koji se godinama bore s bolnim posljedicama nezaraslih, otvorenih rana uzrokovanih gubitkom svojih najdražih. Posebice je teško obiteljima žrtava pokolja na Ovčari te progona i ubojstava u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisi te cijeloj istočnoj Slavoniji, upozorava Hvidra.

Osudivši dugogodišnje "gotovo neprikriveno" skrivanje Hadžića, udruga je ocijenila da je najava srbijanskoga predsjednika o provođenju istrage o odgovornima za skrivanje Hadžića i Mladića potpuno besmislena.

"Pravda je spora, ali dostižna. Međutim, ovim putem u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata moramo osuditi gotovo neprikriveno skrivanje toga ratnog zločinca, nedovoljan angažman i dugogodišnje nepostupanje mjerodavnih tijela u Srbiji", navodi se u priopćenju.

"Evidentno je da je uhićenje Hadžića, kao i uhićenje Ratka Mladića, vremenski i politički motivirano i da je uvjet za ratificiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije, a izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića o provođenju istrage o odgovornima za skrivanje Hadžića i Mladića u ovom su slučaju potpuno besmislene", ističe Hvidra.

(Hina) xpp/aš ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙