FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković s novim glavnim tajnikom OESS-a

Autor: kgab
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak u Zagrebu s novoimenovanim glavnim tajnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Lambertom Zannierom s kojim je razgovarao o aktualnim pitanjima vezanim za aktivnosti OESS-a, priopćio je MVPEI.

Republika Hrvatska je među prvim zemljama koju je Zannier posjetio nakon nedavnog stupanja na dužnost glavnog tajnika, na čemu mu je ministar Jandroković i osobno čestitao.

U razgovoru su razmijenjena mišljenja u vezi niza aktualnih pitanja vezanih uz aktivnosti OESS-a, s posebnim naglaskom na aktivnosti Ureda OESS-a u Zagrebu i ostvarivanje njegovog mandata. U tom kontekstu naglašen je aktivni i konstruktivni doprinos te istaknuta uloga Hrvatske u svim trima dimenzijama aktivnosti OESS-a – političko-vojnoj, gospodarsko-ekološkoj i ljudskoj dimenziji. S hrvatske strane ponovljena je puna opredijeljenost za daljnje jačanje aktivnosti, relevantnih mehanizama i struktura OESS-a te daljnje profiliranje ove Organizacije kao foruma za razmjenu mišljenja, dijaloga i provedbe aktivnosti država sudionica u svim relevantnim pitanjima iz širokog djelokruga OESS-a.

U kontekstu dovršetka mandata Ureda OESS-a u Zagrebu, Jandroković je istaknuo da su preostala dva pitanja koja čine mandat Ureda – praćenje postupaka suđenja za ratne zločine te praćenje provedbe vladinog programa stambenog zbrinjavanja povratnika/bivših nositelja stanarskog prava – uspješno apsolvirana, što je pored ostalog potvrđeno ispunjavanjem svih mjerila u poglavlju 23. iz pregovaračkog procesa RH s EU-om.

Jandroković je rekao da je uspješnom okončanju hrvatskih pregovora za članstvo u EU uvelike pridonijela i 15-godišnja nazočnost i aktivnost Ureda OESS-a u Zagrebu.

Oba sugovornika izrazila su uvjerenje da će i države članice OESS-a prepoznati ostvarene rezultate i postignuća u okviru dovršetka mandata institucionalne prisutnosti OESS-a u Hrvatskoj kao ogledan primjer uspješnog partnerstva i sinergije za cjelokupnu regiju OESS-a. O statusu Ureda OESS-a u Zagrebu, u kontekstu ostvarenih rezultata, razmatrat će se krajem godine kada istječe aktualni mandat Ureda.

Zannier je čestitao RH na uspješnom okončanja pregovora s Europskom unijom čega je posljedica i ostvareni stupanj demokratizacije zemlje i ispunjenost obveza koje proizlaze iz članstva u OESS-u. Završetak pristupnog procesa predstavlja ujedno i važan poticaj ostalim državama kandidatima i potencijalnim kandidatima iz regije za provođenje neophodnih reformi na planu institucionalnog približavanja Europskoj uniji, kazao je.

Jandroković je zaključio da Hrvatska, kao zemlja koja je završila pregovore i na putu je potpisivanja Ugovora o pristupanju, ostaje u cijelosti opredijeljena za pružanje pune pomoći i podrške državama regije obuhvaćenima procesom proširenja EU kao i za daljnje jačanje i produbljivanje regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙