FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarna skupština OESS-a zasjeda u Beogradu

Autor: ssai
BEOGRAD, 6. srpnja 2011. (Hina) - Godišnje zasjedanje parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), 20. po redu, otvoreno je u srijedu u Beogradu i trajat će do 10. srpnja a posvećeno je jačanju učinkovitosti OESS-a.

Na skupštini sudjeluje više od 250 parlamentaraca iz više od 50 zemalja, koji će na sjednicama glavnih odbora za različita pitanja raspravljati o 28 rezolucija.

Otvarajući zasjedanje, predsjednik OESS-a litavski ministar vanjskih poslova Audronius Ažubalis ukazao je na značaj te međunarodne organizacije, posebice kada je riječ njezinoj ulozi u rješavanju etničkih i nacionalnih sukoba, pozdravivši pritom, kako je rekao, "hrabre" poteze predsjednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića.

"Pozdravljam predsjednike Srbije i Hrvatske, kao i druge progresivne čelnike. Vi ste hrabro pružili ruku jedni drugima i promostili praznine koje je stvorio rat te krenuli pozitivno u budućnost“, kazao je Ažubalis.

Kako je istaknuo, napredovanje i regionalna suradnja postaju mogući onda kada čelnici pokažu političku hrabrost da jedni drugima pruže ruku i surađuju.

Podsjetivši na velike sukobe koji su na jugoistoku Europe postojali prije samo 20 godina, predsjedajući OESS-a istaknuo je ulogu koju je ta organizacija imala u rješavanju problema na tome prostoru.

Unaprjeđenju regionalne sigurnosti te povjerenja među susjedima pridonijelo je, po njegovim riječima, i uhićenje haaškog optuženika Ratka Mladića.

Zastupnici parlamentarne skupštine OESS-a raspravljat će, između ostalog, o rezolucijama posvećenim političkoj tranziciji na Sredozemlju, sigurnosti u elektroničkim komunikacijama, borbi protiv tranzicijskog organiziranog zločina, trgovini ljudskim organima, sigurnosti hrane, planiranju u slučaju katastrofa i nuklearne energije.

Parlamentarna skupština OESS-a okuplja 320 parlamentaraca iz 55 zemalja Europe, središnj Azije i Sjeverne Amerike. Skupština predstavlja forum za parlamentarnu diplomaciju, prati izbore i jača međunarodnu suradnju kako bi ispunila obveze na području političkih, sigurnosnih, gospodarskih, ekoloških i pitanja ljudskih prava.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙