FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođeno potpisivanje sporazuma tužiteljstava Srbije i BiH

Autor: ssai
BEOGRAD, 24. lipnja 2011. (Hina) - Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je u petak kako je potpisivanje sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između tog tužiteljstva i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), planirano za 8. i 9. srpnja u Den Haagu, odgođeno na prijedlog glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina.

Prijedlog konačnog Nacrta sporazuma, koji bi omogućio razmjenu dokaza u kaznenim djelima ratnih zločina, prethodno su, tijekom travnja, u Beogradu i Sarajevu usuglasile radne skupine dva tužiteljstva.

Prema priopćenju tužiteljstva, u dopisu srbijanskom tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću glavni tužitelj BiH Barašin navodi da mu je Ministarstvo pravosuđa BiH naknadno dostavilo drugo mišljenje ''u kojem je izraženo neslaganje s tekstom Sporazuma te je dan prijedlog izmjena Sporazuma koji bitno mijenja raniji tekst''. Tužiteljstvo BiH smatra da Sporazum predstavlja dobru polaznu osnovu za daljnji nastavak pregovora u cilju utvrđivanja konačnog teksta i poziva srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine da iznese svoje mišljenje.

Srbijansko tužiteljstvo će, kako se ističe, prihvatiti poziv na ponovno usuglašavanje stajališta u cilju unapređenja suradnje dva tužiteljstva i pomirenja u regiji.

Potpisivanju sporazuma u Haagu 8. srpnja trebali su nazočiti glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz, američki veleposlanik za ratne zločine Steven Rapp te predstavnici američkog veleposlanstva u Beogradu i Odjela za ljudska prava i vladavinu prava pri Misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji.

Sličan sporazum o suradnji tužiteljstava Srbija je potpisala s Hrvatskom 2006. godine. Riječ je o sporazumu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida te razmjeni dokaza, dokumenata i podataka koji će pridonijeti efikasnijem istraživanju, dokazivanju i kažnjavanju svih počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.

Sporazum s crnogorskim državnim odvjetništvom potpisan je 31. listopada 2007. i odnosi se na suradnju u kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom te razmjenu dokaza, drugih dokumenata i podataka.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙