FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: Počeo prijenos ovlasti u Heratu

Autor: vrad
HERAT, 21. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Afganistanske snage su u četvrtak, u okviru takozvanog tranzicijskog procesa, službeno preuzele odgovornost za sigurnost u Heratu, prijestolnici istoimene pokrajine na zapadu zemlje, uz iransku granicu.

Više ministara - među kojima i ministar obrane Abdul Rahim Vardak - zastupnika i visokih dužnosnika Afganistana te talijanski ministar za gospodarski razvoj Paolo Romani, sudjelovalo je na svečanosti prijenosa ovlasti.

Talijanska vojska zapovijeda zapadnim sektorom, u kojemu je Herat.

Herat, drugi ili treći afganistanski grad po broju stanovnika, udaljen je stotinjak kilometara od iranske granice i dugo je bio pošteđen nasilja.

No 30. svibnja ondje su se dogodila dva samoubojička napada za koja su odgovornost preuzeli talibani i u kojima je poginulo najmanje pet, a 52 osobe su ranjene, među kojima petorica talijanskih vojnika.

Proces tranzicije službeno je počeo 17. srpnja u pokrajini Bamjanu, u središtu Afganistana, koju smatraju najmirnijom u zemlji, a nastavio se u gradovima Mehterlamu, na istoku, u utorak, u Laškar Gahu, na jugu, u srijedu i u Heratu, u četvrtak.

U gradu Mazar-i-Šarifu, na sjeveru, i pokrajinama Kabulu (osim okruga Surobija) i Pančiru treba se idućih dana dovršiti prvi val procesa.

Prijenos ovlasti treba se završiti koncem 2014., a istodobno će ga pratiti povlačenje svih borbenih snaga NATO-a koji u Afganistanu trenutačno ima oko 130.000 vojnika.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙