FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski predsjednik saziva hitan sastanak o Afganistanu

Autor: vmrs
PARIZ, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je rekao da će sazvati hitan sastanak radi razgovora o novim mjerama osiguranja vojnika u Afganistanu jer je u srijedu Francuska doživjela najveći gubitak vojnika od 2008.

"Sazvat ću sastanak... Da bismo organizirali nove sigurnosne uvjete za vojnike u ovom prijelaznom razdoblju koje počinje danas, a kad francuski vojnici odlaze iz Afganistana", rekao je Sarkozy.

Petorica francuskih vojnika ubijena su u srijedu u Afganistanu u samoubilačkom napadu, a još su četvorica teško ranjena.

U govoru uoči tradicionalne vojne parade 14. srpnja Sarkozy je rekao kako će na tom sastanku biti premijer, ministar obrane i zapovjednik oružanih snaga, a razgovarat će o samoubilačkom napadu u srijedu.

"Stvoren je novi kontekst i za njega trebamo nove sigurnosne mjere", dodao je, ali nije išao u detalje.

Sarkozy je u utorak posjetio Afganistan, a predstavio je svoj plan povlačenja tisuću vojnika do kraja 2012., a kompletno povlačenje do 2014.

Nasilje u Afganistanu najgore je od svrgavanja talibanskoga režima krajem 2001. U desetogodišnjem je ratu poginulo više do 2500 stranih vojnika. Napad na francuze u srijedu najteži je od 2008. kad je u borbi s talibanskim pobunjenicima ubijeno deset vojnika, a 21 je ranjen.

Više od 1.400 civila ubijeno je u prvih šest mjeseci u Afganistanu, što je 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u četvrtak Misija UN-a u Afganistanu .

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙