FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leon Panetta u Iraku

Autor: akoz
BAGDAD, 10. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Leon Panetta doputovao je u nedjelju u Irak u svoj prvi posjet toj zemlji u svojstvu ministra obrane SAD-a te najavio da će kod iračkih vlasti ustrajati na pitanju buduće vojne nazočnosti SAD-a i progonu militanata koji napadaju američke snage s iranskim raketama.

Sjedinjene Države trebaju iz Iraka do kraja godine povući svih preostalih 46.000 vojnika po bilateralnom sporazumu o sigurnosti, unatoč američkoj i iračkoj zabrinutosti zbog pogoršanja sigurnosti.

Panetta, koji je u Irak doputovao iz Afganistana, Kongresu je prošloga mjeseca rekao da bi iračka vlada mogla zatražiti da određeni broj vojnika SAD-a ostane i nakon 2011. godine, no bio je oprezan u svojim izjavama novinarima u Afganistanu prije puta u Irak.

Upitan hoće li potaknuti Irak da zatraži ostanak dijela američkih snaga, Panetta je rekao kako će ih "ohrabriti da donesu odluku kako bi znali kamo idemo".

Dužnosnici SAD-a kažu da vrijeme istječe te da što Iračani duže čekaju, to će Wahingtonu biti teže odgovoriti potvrdno.

"Ništa zapravo nije potpuno nemoguće, no stvari postaju skuplje i riskantnije" kako vrijeme odmiče, rekao je novinarima jedan viši dužnosnik ministarstva obrane SAD-a uz uvjet da ostane neimenovan.

"Oni bi mogli to zatražiti od generala Austina kao posljednjeg čovjeka u Iraku u ponoć 31. prosinca, no nama bi bilo prilično teško reći 'da'", rekao je dužnosnik. General Lloyd Austin zapovjednik je snaga SAD-a u Iraku.

Pitanje ostanka američkih snaga vrlo je osjetljivo za koalicijsku vladu iračkog premijera Nurija al-Malikija. Najmanje jedna skupina u Malikijevoj krhkoj koaliciji, politički blok protuameričkog šijitskog klerika Moqtade al-Sadra, otvoreno se protivi nastavku američke vojne nazočnosti u zemlji.

Drugo političko pitanje koje zabrinjava Washignton je što Bagdad do sada nije uspio imenovati ministra obrane, te je Panetta je najavio da će to pitanje otvoriti u razgovorima s Malikijem u ponedjeljak.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙